facebook-pixel

Drámaíró Robottal

Nem szépirodalmi a téma. Előre lelövöm a poént: a Microsoft Playwright-ról és a Robot Framework együttes használatáról lesz szó. Szóval web-tesztautomatizálásról.

A Robot Frameworköt sokan használják SeleniumLibrary-val. A Selenium régi motoros a tesztautomatizálásban, mára lényegében a szabvány böngésző-automatizáló eszköz.

Üdvöskék

Ha egy kicsit körbenézünk ezen a területen, hamar belefutunk két új üdvöskébe. Az egyiknek már a neve is azt ígéri, hogy bábozhatunk majd egy jót a böngészőműveletekkel. A Google által készített Puppeteer egy Node könyvtár, amely magas szintű API-t biztosít a Chrome vagy a Chromium vezérléséhez a DevTools protokollon keresztül. A Puppeteer alapértelmezés szerint headless módban fut, de beállítható teljes Chrome vagy Chromium futtatására is.

Amennyiben tovább keresünk, meg is találjuk a Microsoft Playwright alkalmazását, ami valójában az előbb említett Puppeteer leszármazottja. A cél az volt, hogy ne csak Chromium alapú böngészővel működjön együtt az eszköz.

Mindkét fent említett eszköz nyílt forráskódú és ingyenes.

Azoknak a Robot Framework felhasználóknak, akik nem szeretnek javascriptben kódolni van egy jó hírem! A Robot Framework-höz létezik Playwright-os könyvtár is: https://robotframework-browser.org/

Miért érdemes kipróbálni a Playwright-os Robotot?

  • Aszinkron várakozás a HTTP kérésekre és válaszokra
  • HTTP-kérések küldése és a válaszok elemzése
  • Automatikus várakozás: A Seleniumnál gyakran pluszban programozni kell, hogy várakozzon, amíg egy adott elem láthatóvá nem válik. A Playwright ezt automatikusan így csinálja.
  • Párhuzamosítás egyetlen böngészőpéldánnyal: A Playwright képes egyetlen telepített böngészőt, többfajta környezeti beállítással, párhuzamosan kezelni.
  • Fejlett objektum lokátor stratégia: Az utóbbi időben a Selenium is fejlődött ezen a téren, de a Playwright még előrébb tart. Lehet keverni a különböző stratégiákat, és megfelelően használva, képes akár egy nem lezárt shadow DOM-ba is lefutni.
  • Timeout elkerülés: A Playwright megkapja a böngészőtől azokat az információkat (hálózati kérések, oldalnavigációk, események), melyek alapján el tudja dönteni, hogy például egy oldal be van-e már töltve, egy adott elemmel lehet-e már műveletet végezni.

Összefoglalva:

Ha Robot Frameworkben ismered és használod a SeleniumLibrary-t, akkor szerintem mindenképpen érdemes egy próbát tenned a Robotframework-browser könyvtárral is. Ha a meglévő tesztjeidet nem akarod átírni, de egy-két trükköt használnál a Playwright-ból is, akkor sincs gond, mert a két könyvtár elfér egymás mellett, nem zárják ki egymást. Próbára fel! Hajrá! 🙂

[templatera id=”1132″]

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.