Fogalomtisztázó: Feltáró tesztelés - Passed Blog
skip to Main Content
+36 1 789 2525+36 70 387 3566

További cikkek

Fogalomtisztázó: Feltáró tesztelés

Fogalomtisztázó sorozatunkban megpróbálunk olyan tesztelési fogalmakat röviden, érthetően bemutatni, amiket gyakran hibásan használnak fejlesztési projektek alatt.
Az alábbi írásban megpróbáljuk megmutatni milyen félreértés övezi a feltáró tesztelést.

Összevissza nyomkodás?
Sokan azt gondolják, hogy ha váratlan adatok bevitelével vagy véletlenszerű, sorrendtől eltérő műveletek végrehajtásával próbálkoznak, akkor “feltáró tesztelést” végeznek. Nem így van. Az össze-vissza nyomkodás sosem tesztelés. A tesztelés minden fajtája komplex, gondolkodást igénylő tevékenység.

A feltáró tesztelés nem azt jelenti, hogy ad hoc módon végzünk dolgokat. A feltáró tesztelés egyszerűen azt jelenti, hogy a rendszer működésének megismerése a tesztesetek meghatározásával és végrehajtásával párhuzamosan történik.

Mi a rendszer a feltáró tesztelésben?
A feltáró tesztelést ugyanúgy a meglévő dokumentáció, például a követelmények és a kézikönyvek támogatják, mint a tesztelés többi fajtáját. A különbség csak annyi, hogy a tesztek nincsenek előre megírva. De a nem megírt teszteset nem azt jelenti, hogy nincs tervezés!
A feltáró tesztelésnél a tesztelés tervezése a tesztelési tevékenység folyamatos része. Nagyrészt a tesztelő fejében történik, de jó, ha van róla valamilyen saját jegyzet. A feltáró tesztelés közben is tudni kell mit és miért csinálunk, hogy ha például egy hibát észlelünk, dokumentálva legyen a hiba megismétlésének módja. Ezek a tervek, terv jegyzetek később felhasználhatók a későbbi, nem feltáró jellegű tesztesetekhez.

A tesztek tervezése a feltáró tesztek esetében továbbra is olyan technikák segítségével történik, mint a határérték-elemzés, az ekvivalenciaosztályok felosztása, ok-hatás analízis stb. Nincs értelme véletlenszerű teszteseteket definiálni, amelyek nem biztos, hogy költséghatékonyak vagy hatékonyak a hibák felderítésében.

Összefoglalás
A szoftvertesztelés mindig tervezett tevékenyég. Nincs ez másképpen a feltáró tesztelés esetében sem. A feltáró tesztelés esetében a terv a dokumentációk és a tesztelendő alkalmazás megismerése közben születik meg. A terv és a terv végrehajtása között hiányzó lépés a terv részletes leírása.
A felmérő tesztelés agilis tesztelési módszertani eszköz. Olyan szakemberek képesek rá, akiknek több tapasztalata van, hiszen a terv nagy része fejben születik meg. Kicsit hasonlít ez a fejben sakkozáshoz (ami szintén előre eltervezett stratégiák mentén történik 😊).

Back To Top