facebook-pixel

Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia a szoftvertesztelést?

A hagyományos szoftvertesztelési módszerek esetében a tesztelők egy csekklistát követve vizsgálják az adott szoftvert a várható felhasználói aktivitások alapján, így keresve a lehetséges hibákat. Napjainkra azonban már a növekvő felhasználói igények és a komplex rendszerek használata miatt ez a típusú, hagyományos szoftvertesztelési módszer már sokat veszített hatékonyságából.

A nagymennyiségű információs adatáramlás, az applikációk közötti interakció egyre komplexebbé feladattá teszi a tesztelést is. A megoldás pedig a mesterséges intelligencia használatában rejlik. Az AI használatával a tesztelők pontosabb és gyorsabb eredményekre képesek összehasonlítva a korábbi hagyományos szoftvertesztelői megoldásokkal szemben. Az AI nem csupán a hibalehetőségeket csökkenti, hanem kevesebb emberi erőforrásra is lesz szükség a tesztelési folyamatokhoz, melyek ezáltal gyorsabban tudnak majd lezajlani.

Segítségével könnyebben megjósolható, hogy fog később teljesíteni a szoftver akár adatoldali vagy szerver szinten is. Az AI által felgyorsíthatóak a folyamatok, melyek miatt még hatékonyabb lesz a tesztelés. A hatékonyság növelésével emelkedni fog az ügyfél elégedettség is, ami emeli a megrendelő pozitív megítélését is.

A AI-nek meg van az a képessége, hogy együtt tud működni más rendszerekkel, gyors és mérhető. A technológiai fejlesztések mellett az AI-nek is folyamatos tanulásra és fejlesztésre lesz szüksége. Emiatt biztosan szükség lesz még az emberi erőforrásra ezen folyamatok felügyeletében, azonban a hosszú távon egyre inkább automatává válik majd, így teljes értékűen kiegészítheti majd manuális tesztelést.

Az AI és a Machine Learning (ML) lehetővé teszi a tesztelési technikák hatékonyságának növelését, így a tesztelés gyorsabban elvégezhető, és végül optimális élményt nyújt az ügyfeleknek. Az AI így várhatóan gyorsan a szoftverek tesztelésének és minőségbiztosításának (QA) szerves részévé válik. Idővel az AI automatizálása jelentősen megnő, és a cégek meglátják majd a benne rejlő lehetőségeket, így az AI a tesztelés létfontosságú részévé válhat.

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.