facebook-pixel

Hogyan legyél tesztautomatizáló?

A tesztautomatizálói életút

A manuális tesztelők egy jelentős része tűzi ki elérendő célként, azt, hogy a manuális tesztelésből valahogyan tesztautomatizálóvá képezi magát. Olyannal is találkoztam, aki kikerülve az oktatásból, tesztautomatizálóként szeretne elhelyezkedni.
Mielőtt belevágunk, egy dolgot tisztáznék. Ha nem tudsz programozni és nem áll szándékodban megtanulni, akkor bele se kezdj! Tesztautomatizálni jelenleg nem lehet legalább script írási szint nélkül. Tudom, vannak eszközök, amik ezt ígérik, de ezt az ígéretüket rendre megszegik. 😊
Ha nem riasztottalak el az előbbi bekezdésben és még mindig van kedved ezt a célt kitűzni magad elé, akkor a következő, magasságokat kell megugranod.

Kezdő tesztautomatizáló

Egy kezdő tesztautomatizálótól elvárás, hogy
• vagy ismerje a tesztelés alapelveit (egy ISTQB CTFL vizsga nem árt)
• vagy legyen valamilyen alapszintű kódolási ismerete.

Természetesen a fenti kettő nem zárja ki egymást.
Ennél a szintnél az lesz az elvárás, hogy képes legyél egy tesztautomatizáló eszközben, meglévő alkotóelemekből automata teszteket készíteni. Ez nagyon hasonlít ahhoz, amikor egy manuális tesztelő teszteseteket ír. Nem fognak megkérni arra, hogy önállóan építs fel vagy akár csak tarts karban egy tesztautomata keretrendszert.
Amire még szükséged lesz az a logok olvasása, megértése, elemzése. Ha egy teszteset hibára fut, meg kell tudnod állapítani, hogy a hol van a hiba oka (a tesztelendő alkalmazásban, a környezetben, vagy az automatizált tesztben).

Középhaladó tesztautomatizáló

Itt már el fogják várni, hogy ismerd a tesztelés alapelveit, és tudjál kódot írni. Azt is el fogják várni, hogy mindkettőben legyen már tapasztalatod is.
Ha a fentiekben van tapasztalatod, abból következik, hogy már érted azt, hogyan épül fel a tesztautomata keret, amiben egy adott projekten dolgozol és képes tudod hol kell hozzányúlni, ha bővíteni szeretnéd a tudását (például új kulcsszó írása), és a bonyolultabb eseteket leszámítva képes vagy el is készíteni a bővítést.
Természetesen itt még mindig nem elvárás egy teljes keretrendszer felépítése nulláról.

Haladó tesztautomatizáló

Már jól ismered a tesztelést és jól tudsz kódolni is. Érted, átlátod a tesztkeretrendszereket és egy következő projekten már te is képes lennél egy ilyen, projekthez illeszkedő keretrendszert elkészíteni. Többfajta tervezési mintát ismersz, tudod melyiket milyen esetben hatásos használni. Tudsz segíteni a fejlesztőknek milyen szabályokat tartsanak be, hogy a tesztautomatizálás hatékonysága növekedjen.
Ezen a szinten kevesebb tesztesetet kell írni, mert más dolgokkal érdemesebb foglalkoznod. Például neked kell eldönteni, hogy mi és hogyan legyen automatizálva, illetve mi ne legyen (merthogy nem éri meg). Neked kell mentorálnod a kezdőket és segítened kell a fejlesztőknek. Tervezned kell és megoldásokat kell keresned, hogy a tesztautomatizálás folyamatosan közelebb kerüljön a fejlesztési folyamatokhoz.

Tesztautomatizáló mérnök

A tesztautomatizáló mérnökséghez tartozó elvárás több annál, hogy 0-ról fel tudj építeni egy projektet. Már tudnod kell úgy gondolkodni, hogy amikor megtervezel egy projektet, akkor figyelembe vedd, hogy a készült produktum karbantartható legyen, esetleg egyes részei újrahasznosíthatóak az adott cégen belül. Ehhez már szoftvertervezési, kódolási elvek ismerete is nélkülözhetetlen.
Tesztautomatizálási mérnökként képes vagy több eszközt kombinálni, adott feladathoz eszközt keresni. Több automatizálást segítő eszközt ismersz és tudod, hogy ezek hogyan illeszthetők a cégkultúrába. Tesztautomatizáló mérnökként el kell boldogulnod tesztautomatizáló projektek tesztvezetésével is.

Tanácsadó

Ez már a csúcs. 😊 Tesztautomatizálási elméleti és gyakorlati ismereteid és a „mögötted álló évek” alkalmassá tesznek arra, hogy cégeknek adj tanácsot, hogyan kezdjenek tesztautomatizálni, hogyan alakítsák ki a tesztautomata folyamataikat, milyen erőforrás ráfordítással automatizáljanak. Tudsz tanácsot adni az eszközre és a technológiára is. Ezen a szinten képes vagy tesztautomatizálási stratégiát írni cég szinten.

Összefoglalás

A tesztautomatizálás nagy kihívás. Rengeteget kell tanulni és nincs olyan része, ahol ne lehetne még több ismeretet szerezni. Ha ez a célod, nem fogsz unatkozni.
Az fontos, hogy már az elején lásd, hogy a tesztautomatizálás nem az, hogy megismersz és megtanulsz egy eszközt, amivel a teszteket valahogyan automatizálod. A tesztautomatizálás komplex szakmai, technikai, módszertani ismereteket igényel. Szóval, ha belevágsz, akkor a legjobb tanácsom: Hajrá! 😊

[templatera id=”1132″]

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

sorozatok
Dechandt Dóra

BDD rövid bemutatása

BDD pro és kontra Egyik előző írásunkban (LINK) már kifejtettük, hogyan működik a BDD. Ezúttal az előnyeire és hátrányaira szeretnénk rávilágítani. A BDD (Behavior Driven

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.