facebook-pixel

Ingyenes, opensource tesztmenedzsment eszközök

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, hogy mire való egy tesztmenedzsment eszköz, akkor azt lehetne mondani, hogy a tesztelés adminisztrációját megkönnyítő program. Nyilván ennél „kicsit” többről van szó. Hiszen egy mai modern tesztmenedzsment eszköztől elvárjuk, hogy szervesen támogassa a fejlesztés folyamatába épülő tesztelést. Tudjon alkalmazkodni a fejlesztési módszerhez és a fejlesztési folyamathoz, támogassa a különböző teszt-szinteket, tesztmódszereket, teszttípusokat. Nagyon sok olyan eszköz van már a piacon, amely megoldást nyújt ezekre az igényekre. Vannak felhő szolgáltatások, és vannak self-host (saját szerverre telepíthető) megoldások is. Amiből lényegesen kevesebb van viszont, azok a megbízható ingyenesen elérhető megoldások. Mostani cikkünkben ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

TestLink

(https://testlink.org/)

A legrégebbi ingyenes, nyílt forráskódú tesztmenedzsment eszköz a piacon. Projekteket, követelményeket, buildeket, tesztterveket, teszt-eseteket kezel. Van lehetőség egyedi mezők létrehozására, felhasználó jogosultságok kezelésére, riportok gyártására, csatolmányok kezelésére. A követelmények és a tesztek is verziózhatók. A tesztek futtatását lépésenként oldja meg, a futtatáshoz a hibák rögzítése külső hibakezelő eszközzel történhet. A legismertebb hibakezelőkhöz biztosított az integráció (például: Mantis, Bugzilla, Jira).

Kiwi

(https://kiwitcms.org/)

A Kiwi TCMS is nyílt forráskódú, ingyenes tesztkezelő rendszer mind a kézi, mind az automatizált tesztelés adminisztrálásához. Rendelkezik belső hibakövető integrációval (de az ismertebb hibakezelőkkel is könnyen integrálható), keresőoldalakkal, erőteljes hozzáférés-szabályozással, teszt-automatizálási keretrendszer bővítményekkel, vizuális jelentésekkel és gazdag API-réteggel. A rendszer előnyei közé tartozik a többnyelvűség (magyarul is használható), a plugin rendszer és a jól dokumentált API felület.

Zen Tao

(https://www.zentao.pm/)

Kicsit kilóg a sorból, mert valójában egy teljes projektmenedzsment eszköz a Zen Tao (ALM: teljes projekt-fejlesztési életciklust támogató management eszköz), aminek van szervesen illeszkedő tesztmenedzsment része. Támogatja a különféle agilis módszertanokat, különböző board-okat (kanban, scrum) jelenít meg és kezel. Természetesen kezeli a követelményeket, teszt-terveket, teszteseteket, teszt futtatásokat és ezek eredményét és beépített issue/task/bug kezelője is van. Sok rendszerrel integrálható.

A fenti eszközök tudása, működése eltérő, ami azonban közös bennük, hogy mindegyik nyílt forrású és ingyenes. Ha ismertek még más, ingyenes tesztmenedzsment eszközöket, akkor ne tartsátok magatokban és osszátok meg velünk is! 😊

Hajrá!

[templatera id=”1132″]

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.