Repüléskor is fontos a szoftvertesztelés - Passed Blog
skip to Main Content
+36 1 789 2525+36 70 387 3566

További cikkek

Repüléskor is fontos a szoftvertesztelés

A szoftvertesztelés életünk szinte minden részén jelen van, bizony ott is, ahol nem is gondolnánk rá. Ideális esetben, amíg nem történnek hibák (olykor végzetes hibák) ez a terület észrevehetetlen.

Idén a légiközlekedésben is történt egy elég ijesztő eset, ami szintén rámutat ennek a területnek a fontosságára. Az EasyJet egyik repülőjáratának ugyanis terhelési problémái akadtak szoftverkódolási hibák miatt. Ez pedig kiküszöbölhető lett volna a megfelelő teszteléssel. Ha a gép így próbált volna felszállni, valószínűleg baleset

A gépek felszállás előtti protokollja igencsak szigorú, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Ha nem megfelelően van elosztva a súly, nem jól számolják ki a felszállási adatokat könnyen végzetes baleset lehet belőle. Ugyanis, ha nem megfelelő elosztásban ültetik az utasokat a gépre és nem stimmel a csomagok súlyelosztása, akkor a gép nem lesz kiegyensúlyozott, így a pilótának sokkal nehezebb irányítania azt.

Az eset kivizsgálásakor megállapították, hogy az indítás ellenőrzési kontroll szoftver egy másik típusú gépre volt beállítva, nem pedig az adott géptípusra. Ez ugye magával hozta, hogy egy teljesen más súlyelosztást javasolt a szoftver, mint amire szükség lett volna. Ez az eset szerencsésen kiderült egy fedélzeti kollégának köszönhetően, és nem történt baleset.

Az EasyJet állásfoglalása szerint ugyan az utasok nem voltak veszélyben, de az eset rávilágított arra, hogy komolyabban kell vegyék a tesztelési protokollt az ilyen helyzetekben is. Egy ilyen egyszerű tesztelési lépéssel ugyanis megelőzhetőek elég komoly légibalesetek is akár.

Kövess minket a Facebookon

Back To Top