Statikus analízis - Passed Blog
skip to Main Content
+36 1 789 2525+36 70 387 3566

További cikkek

Statikus analízis

A statikus analízis egy olyan tesztelési forma, amelyet a szoftver végrehajtása nélkül valósítanak meg. A legtöbb esetben a forráskódot ellenőrizzük automatizálva, eszköz segítségével. Az ember által történő kódértelmezést code review-nak nevezzük.

Vezérlési folyamatelemzés
Statikus technika, ahol a programon keresztül követett lépéseket egy vezérlőfolyamat grafikon segítségével elemezzük. Számos anomália felderíthető ezzel a módszerrel, beleértve a rosszul megtervezett hurkokat (pl. több belépési ponttal rendelkező vagy nem végződő), a függvényhívások kétértelmű célpontjait bizonyos nyelveken, a műveletek helytelen sorrendjét, nem elérhető kódot, nem hívott függvényeket stb.

A vezérlési folyamatelemzés használható a ciklomatikus komplexitás meghatározására. Ez egy pozitív egész szám, amely egy erősen összefüggő gráf független útvonalainak számát jelenti, és általában egy komponens komplexitásának mutatójaként használják. Thomas McCabe elmélete, hogy minél összetettebb a rendszer, annál nehezebb lesz fenntartani, és annál több hibát tartalmaz. Minden nagyobb összetettséggel mért komponenst felül kell vizsgálni az esetleges refaktorálás, például több komponensre való felosztás szempontjából.

Adatfolyam-elemzés
Az adatfolyam-elemzés különféle technikákat ölel fel, amelyek információkat gyűjtenek a változók használatáról a rendszerben. Megvizsgálják az egyek változók életciklusát (azaz hol deklarálják, definiálják, használják és semmisítik meg).

A lehetséges anomáliákat jelző műveletek sorozatai például:

  • a definíciót egy másik definíció követi, vagy megsemmisítés közbenső használat nélkül
  • definíció utólagos megsemmisítés nélkül (pl. ami egy lehetséges memóriaszivárgáshoz vezet dinamikusan allokált változók)

Források
https://www.istqb.org/downloads/send/77-advanced-level-technical-test-analyst-v4-0/361-istqb-ctal-tta-syllabus.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Statikus_k%C3%B3danal%C3%ADzis

Back To Top