Adat és információ - fogalomtisztázó - Passed Blog
skip to Main Content
+36 1 789 2525+36 70 387 3566

További cikkek

Adat és információ – fogalomtisztázó

Fogalomtisztázó sorozatunkban megpróbálunk olyan tesztelési fogalmakat röviden, érthetően bemutatni, amiket gyakran hibásan használnak fejlesztési projektek alatt.

Világítsuk rá az adat és az információ közötti kapcsolatra, eltérésekre.

Mi az adat?

Az adatokat tulajdonképpen olyan nyers és rendezetlen tényekként kell kezelnünk, amelyeket fel kell dolgoznunk annak érdekében, hogy értelmesek legyenek. Az adatok általában tényeket, megfigyeléseket, észleléseket, számokat, karaktereket, szimbólumokat, képet stb. tartalmaznak. Az adat egészen addig értelmetlen, amíg ember, esetleg gép nem értelmezi. Az adat önmagában nem jelent semmit, hisz számokat, utasításokat és karaktereket tartalmaznak nyers, kidolgozatlan formában.

Mi az információ?

Az információ egy olyan adathalmaz, amelyet adott követelményeknek megfelelően kell értelmeznünk és feldolgoznunk.  Az információkat egy adott kontextusban dolgozzuk fel, strukturáljuk vagy jelenítjük meg annak érdekében, hogy értelmezhetőek és hasznosak legyenek számunkra. A feldolgozás során a nyers adatok manipulálása is megengedett. A feldolgozás végeredménye az információ, ami az előzőek értelmében kontextussal, relevanciával és céllal rendelkező adatokat tartalmaz. Az információ tehát értelemmel ruházza fel az adatokat.

Back To Top