facebook-pixel

Dinamikus selector könnyedén, Python-nal

Robot Framework tippek-trükkök sorozat

A sorozatról

A Robot Framework (RF) egy nagyszerű tesztautomatizáló keretrendszer, mi nagyon kedveljük, mert sokoldalú és szerintünk felveszi a versenyt a drága eszközökkel is. A cikksorozat nem csak azoknak szól, akik ezt használják tesztautomatizálásra, hanem mindenkinek, aki nap, mint nap szembesül a tesztautomatizálásban rejlő nehézségekkel.  A gyakorlati részeket RF-ben mutatjuk be, de ezek is érthetőek lesznek annyira, hogy más eszközre is könnyen át lehessen ültetni. 

Amikor Robot Framework-kel dolgozunk, előfordulhat, hogy egy adatlapon több hasonló selector-ral rendelkező mező található. Ilyenkor nem feltétlenül kell ragaszkodnunk ahhoz, hogy minden elemnek külön elmentsük a saját elérési útját. Kihasználva a python-os környezetet, egyszerűen tudunk dinamikus objektumelérést elvégezni.

Az alábbi példán egy 3 mezős regisztrációs adatlap automatizálása látható python függvény segítségével. Itt a mezők csak a labelben térnek el, így azokat paraméterben kapja meg a python kód, majd visszaadja a „legyártott” objektum elérését. (Természetesen a sikeres végrehajtáshoz a .py állományt és a Seleniumlibrary-t meg kell jelölni a Settings blokkban.)

Példa:

selectors.py:

robot file:

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.