facebook-pixel

A felhőtesztelés típusai és előnyei

A felhőalapú tesztelésről szóló cikksorozatunk első részében a felhőtesztelés típusait és előnyeit vesszük sorra.

A felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások vagy a felhő-infrastruktúra-kezelés egyre népszerűbb megoldás a vállalatok körében, mivel ezzel pénzt és energiaráfordítást takaríthatnak meg. Az így megtakarított összegeket pedig a helyi infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére lehet fordítani.

Mit jelent a felhőtesztelés?

A felhőtesztelés magában foglalja a felhőben található alkalmazások tesztelését a teljesítmény, a biztonság, a méretezhetőség, az interoperabilitás, stb. szempontjából. Emellett lenyűgöző előnyöket biztosít a rugalmasság, a méretezhetőség, a több mobil operációs rendszer, böngésző, különböző platformok és sok mást magában foglaló összetett tesztkörnyezetek szempontjából.

Milyen típusai vannak a felhőtesztelésnek?

1. Funkcionális tesztelés: ennek a tesztelési típusnak a fő célja annak biztosítása, hogy a felhőben lévő alkalmazás zökkenőmentesen működjön, minden üzleti igénynek és vásárlói elvárásnak megfeleljen. A funkcionális tesztelés különböző típusai a következők:

Végpontok közötti üzleti folyamat tesztelése: Ez a tesztelési módszer az alkalmazás munkafolyamatát az elejétől a végéig teszteli. Valódi felhasználói forgatókönyveket foglal magában, hogy biztosítsa az alkalmazás megfelelő működését.

Feltáró tesztelés: Ebben a szoftvertesztelési típusban a felhőben lévő alkalmazást menet közben tesztelik. Ennek a tesztelési típusnak a fő célja a szoftverhibák gyors megtalálása.

Adatmigrációs tesztelés: Ahogy a név is sugallja, ezt a tesztelési típust a megfelelő adatmigráció biztosítása érdekében hajtják végre a felhőn. Biztosítja, hogy ne történjen adatvesztés, miközben az adatokat különböző forrásokból a felhőbe migrálják.

Tesztelés automatizálással: Ez a tesztelési típus magában foglalja a szoftver végpontok közötti tesztelésének automatizálását. Ennek a tesztnek a fő célja a szoftvertesztelési folyamat felgyorsítása, a regressziós tesztelés idejének csökkentése és a hibák hatékonyabb megtalálása.

Kompatibilitási tesztelés: Ez a felhőtesztelési típus biztosítja, hogy az alkalmazás kompatibilis legyen a különböző platformokkal, és jól működik, ha egyik felhőinfrastruktúráról a másikra helyezik át.

2. Nem funkcionális tesztelés: ez a felhőtesztelési típus a szoftver nem funkcionális vonatkozásait érvényesíti. A teszt fő célja az alkalmazás nagy teljesítményének, biztonságának és megbízhatóságának biztosítása a felhőben. A főbb nem funkcionális tesztelési típusok a következők:

Teljesítményteszt: Ezt a tesztet annak biztosítására hajtják végre, hogy az alkalmazás hatékonyan kezelje a nagy felhasználói terhelést, és jól teljesítsen minden körülmények között, amikor a felhőbe helyezi át. Ez magában foglalja a terheléses tesztelést, a rendelkezésre állás tesztelését és a mennyiségi tesztelést is.

Biztonsági tesztelés: Ez a felhőtesztelési típus biztosítja az alkalmazások végpontok közötti biztonságát a felhőben. Az alkalmazásokat, a hálózatokat és a megfelelőséget alaposan tesztelik ebben a tesztelési típusban.

3. Felhőspecifikus tesztelés: ezt a tesztelési típust kifejezetten a felhőben lévő alkalmazáson hajtják végre, az alábbi vizsgálati módszereket tartalmazza:

-Katasztrófa-helyreállítási tesztelés: Ez a teszt ellenőrzi az alkalmazás katasztrófa utáni helyreállítási idejét, és biztosítja, hogy az alkalmazás a lehető legrövidebb időn belül újra elérhetővé váljon a felhasználók számára minimális adatvesztés vagy adatvesztés nélkül a felhőben.

-Kompatibilitási tesztelés: Ezt a tesztelési típust annak biztosítására végzik, hogy a felhőben lévő alkalmazás kompatibilis-e a felhőkörnyezet különböző platformjaival, szervereivel és hálózataival.

-Több bérlés tesztelése: A több bérlés olyan architektúra, amelyben több bérlő/felhasználó osztozik ugyanazon a fizikai erőforrásokon egyetlen platformon. Ezt a tesztelési típust annak biztosítására hajtják végre, hogy a szoftver kezelje a több bérlő miatti magas felhasználói terhelést, és hogy a bérlők megfelelő erőforrásokat osszanak meg a mögöttes biztonsággal.

Felhőtesztelés előnyei

1. Növeli a biztonságot: Biztosítja a biztonsági rések azonosítását, és segít eltávolítani azokat a biztonsági réseket, amelyeket a számítógépes támadók egyébként kihasználhatnának.

2. Növeli a teljesítményt: A felhőben végzett teljesítményteszt biztosítja, hogy ne legyenek teljesítménybeli szűk keresztmetszetek a szoftverben, és az automatikus skálázási funkciók megfelelően működjenek – így a szerverek vagy virtuális gépek automatikusan kezelni tudják a terheléskezelési kapacitást, ha a forgalom kihasználtsági szintje ingadozik.

3. Ellenőrzi a megfelelőséget: A felhőtesztelés során a tesztelők arról is gondoskodnak, hogy a tesztelés alatt álló alkalmazás megfeleljen minden olyan jogszabálynak és szabályozási megfelelőségnek, mint például az adatvédelmi törvények, az adatjog, az adatok lokalizálására vonatkozó törvények, az információkhoz való hozzáférésre vonatkozó törvények stb.

4. Lehetővé teszi az alkalmazások zökkenőmentes migrációját: eltávolítja az áttelepített adatok hiányosságaiból, adatbázishibáiból és egyéb technikai hibákból eredő adatmigrációs problémákat

5. Biztosítja a megfelelő integrációt: A felhőtesztelés megszünteti az integrációs problémákat, és biztosítja, hogy az alkalmazás kompatibilis legyen a különböző platformokkal, megfelelően integrálódjon a szerverekkel, és jól működjön a felhőben.

6. Lehetővé teszi a tesztelést különböző típusú felhőkön, például nyilvános, privát, hibrid, közösségi vagy ezek kombinációiban.

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.