facebook-pixel

Interjúkérdések – 1. rész

A tesztelői interjúk általános menete, hogy az interjúztató beszél a cégről és arról a projektről, amire keresnek munkaerőt, ezután az interjúzó mutatkozik be és ezután gyakran „mini vizsgáztatás” kezdődik, ahol az interjúztató mindenféle cseles kérdésekkel próbálja felmérni, hogy az interjúzó tudása megfelel-e a számára. Abba most nem szeretnék belemenni, hogy a cseles kérdések jó vagy rossz gyakorlat, inkább segíteni szeretnék mindenkinek, aki hasonló szituációba keveredik.

Ez a cikk egy leendő cikksorozat első része, ahol általános tanácsokat szeretnék adni interjúzóknak, hogyan készüljenek a várható és a váratlan helyzetekre. Későbbi részek konkrétabb kérdésekről fognak szólni, itt csak általános tanácsokat adnék. Jöjjenek a tanácsok véletlenszerű sorrendben.

1.Tanács: Készülj fel a cégből kérdésekkel!

Ezt biztos tudod és már unod is, annyi helyen le van írva, hogy fel kell készülni a cégből. Ennél eggyel továbbmennék: Írd össze, milyen információkat nem találsz meg a cégről és a projektről, ahová jelentkeztél. Ezek az interjú során jól fognak jönni! 🙂

2. Tanács: Készülj fel magadból, (Te nem a CV-d vagy!)

Amikor magadról kell beszélni, nem az a legfontosabb, hogy fejből lenyomd a CV-det.  Inkább építsd fel a fejlődési utadat, ami ehhez az interjúhoz vezetett!

 • A projektjeidről úgy mesélj, hogy érthető legyen:
  • Mi volt a feladatod, a felelősségi köröd?
  • Mi volt a teljes folyamat, aminek Te a része voltál és ezen belül a saját részfolyamatod mi volt?
  • Milyen információkból (pl. követelményspecifikáció, user story), milyen produktumot (pl.: hibajegy, teszteset) kellett előállítani?
  • Hogyan zajlott a kommunikáció és ennek milyen eszközei voltak?
 • Építsd be a szakszavakat, amik a munkaleírásban voltak és Te már találkoztál velük (pl.: „regressziós teszteket hajtottam végre”, „hibajegyek újratesztelésében vettem részt”…)
 • Tedd bele az elbeszélésbe Magadat! Arról is beszélj, hogy miért tetszett egy feladat, hogy milyen érzés volt egyedül/csapatban dolgozni, hogy mi volt az a részfeladat, ami számodra jóleső kihívás volt stb…
 • Nem kell minden projektedről beszélni, sőt igazából nem is kell nevesítened a projekteket. A feladataidról kell beszélni, amiket végeztél.
 • Legyen íve. A kezdetektől (miért tesztelés?) juss el „feladat-lépésekkel” oda, ahol most tartasz.
 • Arról is beszélj pár szót, hogy hova szeretnél fejlődni.

Ha a fentieket mind elmondod, akkor megnehezíted az interjúztató dolgát. Kevesebb kérdést fog tudni feltenni 🙂

3. Tanács: Eszközről jót vagy objektívet vagy semmit.

Ha bármilyen eszköz szóba kerül, ami neked nem tetszett, akkor se mondd, hogy az vacak. (Akkor sem, ha igaz. 🙂 ) Nem tudhatod, hogy a cégnél esetleg pont az interjúztató válogatta ki a kérdezett eszközt.

4. Tanács: Te is interjúztass

Az interjú arról is szól, hogy Te felméred, akarsz-e az adott céggel az adott projekttel együttműködni. Te is kérdezz tőlük (erre mindig van lehetőség). Itt jöhet jól az 1. pontban említett kérdés összeírás. Pl.:

 • Mit várnak el, mi a pontos feladat?
 • Mekkora csapatban kell dolgozni?
 • Milyen dokumentáció van?
 • Milyen eszközöket használnak teszteset kezelésre, hibakezelésre, kommunikációra…?
 • Milyen módszertan mentén zajlik a fejlesztés és a tesztelés?
 • Milyen szerepkörökkel kell együtt dolgozni?
 • Mi a munkarend? (Munkaidő? HO? Túlóra? Műszak? Hétvége?)

Egyrészt ezek fontos információk lehetnek számodra, másrészt, amíg az interjúztató beszél, addig Te pihensz 🙂

5. Tanács: Légy őszinte

Ha nincsen valamilyen ismereted ne hazudd be! Hamar kiderül és nagyot lehet vele bukni. Hamarabb felvesznek, ha tudják, hogy még tanítaniuk kell, mintha kiderül, hogy valamiről kamuztál.

6. Tanács: ISTQB

Sajnos vagy sem, de gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, amire a válasz az alapfokú ISTQB ismeretekben van. Ezeket érdemes tudni. Pl.: Mi az a regressziós tesztelés? Hogyan tervezel tesztesetet? Miket kell egy hibajegyhez mindenképpen megadni?

7. Tanács: Váratlan kérdésnél gyűjts információt

Ha olyan kérdést kapsz, amit nem értesz, nem tudod rá a választ, akkor kérdezz vissza. Kérj pontosítást, vagy plusz információt. (Tervben van egy cikk, ami ilyenekről szól.)

8. Tanács: Gondolkodtató kérdésnél gondolkodj hangosan!

Ha feltesznek egy olyan kérdést, amin gondolkodni kell, akkor egyrészt gyűjts infót, másrészt, ha elkezdesz gondolkodni, tedd hangosan. Nem baj, ha néha zsákutcába jutsz. A lényeg, hogy lássák (és hallják : ) ), hogy információt gyűjtesz, rendszerezel, ötletelsz, becsülsz, próbálkozol, tervezel, számolsz… gondolkodsz. Egy későbbi cikkben lesz ilyen példa.

Továbbiak

Nyilván nagyon sok tanácsot lehet adni interjúzóknak és ezeket a tanácsokat nagyon sok helyről össze lehet gyűjteni. Vannak tanácsok megjelenésre, viselkedésre, és „furcsa HR-es kérdésekre” is. Ritkábban látok olyan cikket, ami arra koncentrál, hogy a szakmai résszel hogyan kell „elbánni”. A továbbiakban egy-egy konkrétabb kérdésen keresztül fogjuk megvizsgálni, hogy mire lehetnek kíváncsiak a szakmai interjúztatók, amikor ezeket felteszik. Kövess továbbra is, ha kíváncsi vagy például arra, hogy hogyan lehet letesztelni egy négylábú asztalt. 😊

Addig is nagy hajrá az előtted álló interjúkhoz! 😊

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.