facebook-pixel

Az IoT tesztelés eszközei

Az IoT (IoT: Internet of Things magyarul Dolgok Internete) lényegében három összetevőből áll:

  1. eszközök: az internethez kapcsolódó dolgok vagy fizikai objektumok,
  2. kommunikáció: Wi-Fi-n, műholdakon és mobilszolgáltatásokon keresztül zajlik,
  3. vezérlés: szerver végzi, lehetővé teszi a rendszer összehangolt működését.

Minden IoT-eszközvalós időben továbbít adatokat egyik objektumról a másikra az internet segítségével, így az IoT rendszerek tesztelésekor kiemelten kell figyelni az adatbiztonságra és a kommunikáció folytonosságára. Bármely elem hibája az egész rendszer működési zavaraihoz vezethet és biztonsági kockázatokkal jár. Ezért kiemelten fontos az IoT eszközök alapos tesztelése.

Az IoT tesztelési folyamat bonyolultsága miatt érdemes átgondolni, milyen eszközkészlettel állunk neki egy ilyen összetett folyamatnak.

Eszközök

Az IoT teszteléshez használható eszközök mindegyike szakértelemet kíván. Egyrészt érteni kell az adott technológiához, amit az eszköz kezel, másrészt ismerni kell az eszközt is a hatékony tesztek készítéséhez. A legtöbb eszközzel megvalósítható a tesztautomatizálás is. Ebben az esetben érdemes CI/CD eszközzel vezérelni a tesztek futását így a futási eredmények könnyen követhetők.

Virtualizációs eszközök

A virtualizáció, az IoT tesztelési (azon belül automatizálási) folyamatainak kulcsfontosságú eleme. Ez segíti a fejlesztőcsapatot környezet és beállításfüggő problémák beazonosításában. A másik előnye a valós idejű kompatibilitás tesztek költséghatékony és időhatékony biztosítása.   

API tesztelés

A legtöbb rendszer valamilyen webszerviz vagy REST API megoldást használ. Ezek tesztelésére olyan, akár ingyenes eszközök állnak a rendelkezésre, mint a Postman, a SoapUI, vagy Robot Framework + API könyvtár. Ezen

Ezenkívül alapvető fontosságú annak ellenőrzése, hogy az IoT-eszközei képesek-e az érzékeny információkat megfelelő hatékonysággal, sebességgel, hibamentesen a célba juttatni. Éppen ezért manapság sok sikeres IoT-vállalkozás támaszkodik az IoT automatizálására és a teljesítménytesztelésre, hogy minden hibát észlelni lehessen, mielőtt a termék eljut a fogyasztókhoz.

———————————————————————————————————–

Az IoT automata tesztelés többféle előnnyel jár:

  • A virtualizáció, az IoT automatizálási tesztelési folyamatának kulcsfontosságú eleme. Ez segíti a fejlesztőcsapatot környezet és beállításfüggő problémák beazonosításában. Az automatizálás megkönnyíti a tesztek egyidejű végrehajtását különböző eszközökön.
  • A virtualizáció és automatizálás másik előnye a valós idejű kompatibilitás tesztek költséghatékony és időhatékony biztosítása.   
  • Az automatizálás sokkal egyszerűbbé és megfizethetőbbé teszi nemcsak az IoT-eszközök, hanem a megfelelő szoftverek, alkalmazások különböző verzióinak stb. tesztelését is.

Azonban a fenti előnyök mellett adódhatnak nehézségek is a folyamat során:

  • Az IoT-eszközöknek hatalmas adatmennyiséggel kell elboldogulniuk. A cégek számára gondot okozhat, hogyan kezeljék a használják ezt a rengeteg adatot.
  • A legnagyobb problémát azonban a biztonság okozza. Ezen a területen elengedhetetlen az IoT-eszközök intenzív és mindenre kiterjedő biztonsági tesztelése. Emellett mindig a legfrissebb biztonsági megoldásokra van szükség.
  • A biztonságot a szabványokra való törekvés is elősegíti. Sajnos ez a terület még gyerekcipőben jár.
  • Az IoT lényege az adatok valós idejű átvitele a hardver és a szoftver között, és ezt az adatcserét gyakran gátolják a sávszélességgel kapcsolatos problémák és a hálózati meghibásodások.

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.