facebook-pixel

Segédeszköz: a KeePassXC jelszókezelő szoftver használata

Bevezető

A tesztelők élete nem csak nem csak tesztesetírás és hibakeresés. Ők is szembesülnek azokkal a problémákkal, amikkel szinte minden informatikával foglalkozó szakember.  Segédeszköz sorozatunkban ilyen problémákra keresünk megoldást.

Ez a cikk a „jaj, elfelejtettem a jelszavam”, „felírtam ide a jelszavam egy cetlire”, „ a jelszavam mindig asdfgh123” problémakörére mutat egy megoldást.  

Mire jó a KeePassXC?

A KeePassXC egy nyílt forráskódú, ingyenes jelszókezelő szoftver, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen biztonságos helyen tároljuk a weboldalakon elmentett jelszavainkat anélkül, hogy a Google jelszókezelőjét igénybe vennénk. Az adatok titkosítva vannak tárolva az adatbázisban.

Telepítése

A programot desktopon a https://keepassxc.org/ weboldalról tölthetjük le – egyaránt telepíthető Windowsra, Macintosh-ra, valamint Linuxra is.

Androidon a KeePassDX és a KeePass2Android, iOS-en a Strongbox és a KeePassium programokat ajánlják a készítők. Ezek a felületükben más programok, de működésükben kompatibilisek a KeePaasCX-vel. A Továbbiakban a Windows-os verzió működését mutatjuk be, de ezek a funkciók a többi említett változatban is megtalálhatók.

Miután kiválasztottuk a kívánt telepítőcsomagot, a program indítása után az alábbi felületen hozhatjuk létre vagy választhatjuk ki a meglévő adatbázist, illetve meglévő állományok importálására is van lehetőség:

Új adatbázis létrehozásakor meg kell adnunk az adatbázisunk nevét, valamint opcionálisan megadhatunk egy rövid leírást is hozzá.

this is a text describes a picture

A folytatás gombra kattintva a Titkosítási beállításokban a visszafejtés idejét, valamint az adatbázis formátumát módosíthatjuk. (Ezeknél jó az alapértelmezett beállítás.)

this is a text describes a picture

A folytatás gombra kattintva kell megadnunk azt az összetett jelszót, ami a létrehozott adatbázist védi, a benne található elmentett jelszavakkal. Itt különösen ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő erősségű jelszót válasszunk. Ha nem szeretnénk külön jelszón törni a fejünket, a beviteli mező melletti dobókocka ikonra kattintva automatikusan legenerálhatjuk a követelményeknek megfelelő egyedi jelszavunkat, a szem ikonra kattintva pedig láthatóvá tehetjük.

Jelszó generálás

Már az adatbázishoz használt jelszónál is igénybe vehetjük a beépített jelszógeneráló funkciót.

Dobókocka ikon: a jelszóbeállítási ablak ugrik fel, ahol a jelszó fülön kiválaszthatjuk a

 • jelszó hosszát,
 • a jelszóban használandó karaktertípusokat
  • kisbetű/nagybetű,
  • szám,
  • speciális karakterek,
  • illetve bővített ASCII – amivel a speciális írásjellel ellátott alfabetikus karaktereket jeleníti meg a kiválasztásunk alapján.
 • Speciális gomb:
  • további karaktertípusok
  • felsoroltakon kívül szerepeljenek a jelszóban
  • kizárás: amiket semmiképpen sem szeretnénk, hogy szerepeljenek a jelszóban.
 • Hexadecimális gomb: a 16-os számrendszer alfabetikus konvertálása alapján a betűrend G-Z-ig terjedő intervalluma már kiesik a 16-os számrendszerből, így ha erre a gombra kattintunk, a „Ne tartalmazza” mezőben megjelenik ez a betűsor kis- és nagybetűs formában is.
 • jelölőnégyzetek: kiválaszthatjuk, hogy ki szeretnénk-e zárni a hasonló kinézetű karaktereket, illetve kívánjuk-e, hogy a rendszer minden csoport karakterkészletét felhasználva generáljon jelszót.

A jelszó fül mellett kiválasztható a jelmondat fül is, ahol a rendszer értelmes angol szavakat sorol fel egymás mellett. Itt beállíthatjuk a szavak számát, a szóelválasztás mértékét (legyen-e, 1 szóköz legyen-e a szavak mellett vagy több), illetve minden szó kisbetűvel, nagybetűvel, vagy cím szerinti nagy kezdőbetűvel jelenjen-e meg.

Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelő jelszó generálását, ezt validálva visszajutunk a fő jelszóbeállító felületre, ahol a program már automatikusan ki is töltötte a beviteli mezőkben. A további védelem hozzáadása gombbal másodlagos azonosítást is alkalmazhatunk a belépéshez.

this is a text describes a picture
this is a text describes a picture

Miután a Kész gombra kattintottunk, ki kell választanunk azt a helyet, ahová a rendszer elmenti az adatbázisban használt jelszavakat. Ha ezt megtettük, a főmenübe navigál a program, itt látjuk majd az adatbázisunk elemeit fastruktúrába (könyvtárfastruktúra) rendezve.  A fastruktúra ágai a csoportok, levelei az egyes jelszavakhoz tartozó információk.

Új csoport létrehozása

Alapértelmezetten a Gyökér könyvtár jelenik meg, ami alá felvehetünk saját logikánk szerint újabb csoportokat, könyvtárfastruktúrában elhelyezve. Csoport hozzáadása úgy történik, hogy jobb egérgombbal kattintva kiválasztjuk az Új csoport funkciót. Itt lehetőség van elnevezni a csoportot, megjegyzést írni hozzá, kiválaszthatjuk, hogy ez a csoport meddig legyen aktív, a keresés és az automatikus beírásnál kiválaszthatjuk, hogy ez a funkció engedélyezve legyen-e vagy sem, vagy a szülőcsoport beállításaitól függően be legyen-e kapcsolva az ott beállítottak öröklődése.

A csoporthoz kiválaszthatunk tetszőleges ikont is, a KeeShareXC menüből pedig importálhatunk/exportálhatunk adatokat, a tulajdonságok pedig a csoport létrehozásával/módosításával kapcsolatos időpontokat, létrehozott kulcsokat tartalmazza.

this is a text describes a picture

Ha ezt elmentettük, akkor lehetőségünk van a csoporthoz bejegyzést létrehozni.

Új bejegyzés létrehozása

A cím megadásán kívül megadhatjuk a felhasználónevünket és jelszavunkat, az URL-t, a beállítható lejárati időt, valamint jegyzetet is. Adhatunk meg saját jelszót, vagy itt is rábízhatjuk magunkat a véletlengenerátorra a fent már beállított módot.

Az elkészített bejegyzésünk így néz ki a főoldalon, ahol többféleképpen másolhatjuk ki a felvett adatokat:

this is a text describes a picture

Napi használat

Eddig mi dolgoztunk, most dolgozzon nekünk az eszköz! 😊 Be akarunk jutni az egyik mentett oldalon a hozzá tartozó név/jelszó párossal. Lássuk, hogyan segíti a munkánk.

 • A felső menüsorban lehetőségünk van – az új bejegyzés létrehozásán/módosításán/törlésén kívül – az URL, a Felhasználónév vagy a Jelszó vágólapra másolására.  
 • Ha az adott URL-t megnyitottuk, a beviteli mezőkben a program automatikusan kitölti a felhasználónév-jelszó kombinációt (billentyűzet ikon)
 • külön beállítással van lehetőség egyéb, speciális azonosítással rendelkező oldal által kért plusz mezők felvétele/bevitele.
 • Az egér jobb gombjával kattintva szintén lehetőségünk van URL, Felhasználónév vagy Jelszóvágólapra másolására,
 • TOTP, azaz tokennel történő beállításokra, automatikus beírás/beírási sorrend végrehajtására, bejegyzés szerkesztésére/másolására/törlésére, valamint URL megnyitására is.

Megjegyzés: A vágólapra másolt tartalom, csak a másolástól számított 10 másodpercig lesz a vágólapon.

Összefoglaló: mit is tud a KeePassXC program?

 • ingyenes, nyílt forráskódú,
 • egyetlen jelszót kell csak megjegyeznünk a többi jelszó használatához
 • token generálására is alkalmas (2 faktoros azonosításhoz)
 • weboldalakon automatikusan kitölti a felhasználónevet és jelszót
 • könyvtárfákba rendezhetjük a jelszavaink forrásait

Könnyű jelszókezelést! Hajrá!

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.