Képernyőfelvétel OBS Studio-val - Passed Blog skip to Main Content
+36 1 789 2525+36 70 387 3566

Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Tartalomjegyzék

Tippek-trükkök
Szőke Ármin

Robot Framework: Adatvezérlés 1.

Robot Framework tippek-trükkök Bevezetés Bocsánat, ez a rész csak egy felvezető a valódi tipp és trükk előtt. Reményeim szerint azért ezt is elolvasod. 2000 ügyfél,

Blog cikkek
Szőke Ármin

JMeter: Eredmény elemzés alapozás

JMeter sorozat Bevezetés Jmeter sorozatunkban már volt szó: Az alapokról ITT Rögzítésről és visszajátszásról ITT HTTP(s) request létrehozásáról ITT És már hallgatóztunk is a Listener-ek

Blog cikkek
Szőke Ármin

JMeter: Listener

JMeter series Introduction In order to be able to evaluate the tests, we need something that can display the results. In Jmeter these are called

|
|
|
Képernyőfelvétel OBS Studio-val
Remek opensource megoldás a képernyőfelvétel készítéshez.

Bevezető

Egy tesztelő életében gyakran előforduló feladat, hogy képernyőfelvételt és/vagy hangfelvételt kell készítenie. Nem ciki körbenézni, hogy más szakmák ezt hogyan oldják meg. Lássuk csak, kik azok, akik gyakran rögzítik a képernyőjük tartalmát? Igen, az influenszerek! Egy kis kutakodás után kiderül, hogy a legtöbb influenszer az ingyenes és nyílt forrású OBS Stúdiót használja. Ha az influenszereknek jó, akkor valószínűleg nekünk is az lesz. Vizsgáljuk meg közelebbről mi is ez, és hogyan működik. Vágjunk bele!

OBS Studio

Az OBS Studio egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver videórögzítéshez és élő közvetítéshez. Jelenleg Windows, Linux, macOS és FreeBSD operációs rendszerekre is letölthető futtatható verziója.

Mi most a Windows-os verzión a rögzítési funkciókat vesszük szemügyre.

Beszerzés és telepítés

Nem kell a boltba menni, se a sötét webre, hogy beszerezhessük ezt a remek alkalmazást. Elég felkeresni a hivatalos weboldalt (https://obsproject.com) és a Download menüpont alatt található „installer”-t letölteni.

A telepítés a jól ismert „Next-next” módszerre épít. (Ezt a módszert sok szakmai oldal taglalja, így ennek felfedezését rátok bízzuk.)

Telepítés után át kell esni néhány beállításon. Kezdjük!

Kezdetek

Az első indításkor megjelenik az Auto-Configuration Wizard (egyébként a Tools menüből elérhető), itt adhatjuk meg, hogy mire használjuk az OBS Studio-t. Az alapbeállítások az itt kiválasztott használatra lesznek beállítva, de természetesen ezek átállíthatóak menet közben a későbbiekben, ha másra is szeretnénk használni.

Jelenleg videót szeretnénk rögzíteni, ezért a recording célú használatot válasszuk ki (Optimise just for recording, I will not be streaming).

obs1
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

A Next gombra kattintva a video beállításokat kérdezi a Wizard. Ha a kijelzőnk mérete megfelelő, akkor érdemes az alapértelmezett beállításokon hagyni Az FPS értéke azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány „képkockát” szeretnénk rögzíteni. Ezt érdemes minimum 30-ra állítani. (A feljebb állítás akkor lehetséges, ha bírja a „vasunk”. Lehet kísérletezni az alapértelmezett beállítással is (screenshot-on látható), ami tartja a minimum 30-at, de ha tud feljebb megy 60-ig.)  

obs2
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

A Next gombra kattintva egy tesztet futtat a program, hogy a hardver megbirkózik-e a beállításainkkal, ez hardvertől függően néhány perc alatt lefut.  

obs3
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

A teszt végeztével megtekinthetjük az eredményeket, illetve vissza is léphetünk más beállításokra, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Ha nincs kritikus hibajelzés, akkor hagyhatjuk a korábbi beállításainkat és az Apply Settings gombra kattintva továbbléphetünk.

obs4
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Kezelőfelület

Az első beállítások után az alábbi képernyő fogad minket.

obs5
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

A menüsor alatt a legnagyobb képen az úgynevezett Preview szekció található, itt láthatjuk, hogy mit fogunk rögzíteni a programmal.

A Scenes szekcióban hozhatunk létre különböző forrásbeállításokat. Mivel több forrást is tudunk használni egyszerre, ezért van lehetőségünk kategorizálni, különböző felhasználási módok szerint. Például hozhatunk létre csak képernyőfelvételt, vagy egy másik scene-ben egy olyan felvétel beállítását, ahol mondjuk egy webkamera is látható lesz a felvételen a képernyőképpel együtt. (Mi most nem hozunk létre több Scene-t, csak egyet, a képernyőfelvételhez.)

A Sources szekcióban adhatjuk meg magukat a forrásokat, amiket hozzáadunk a Scene-ünkhöz. Ez szinte bármi lehet: webkamera, képernyő, capture kártya, ablak, program, stb.

Az Audio Mixer-ben tudjuk kezelni a hang ki-és bemeneteket, például ha egy képernyőfelvételen csak a saját hangunkat szeretnénk rögzíteni, akkor pl a Desktop Audio-t lenémíthatjuk, hogy a számítógép hangja ne legyen rögzítve.

A Scene Transition-nal a menet közbeni Source vagy Scene váltásokat tudjuk „átmenetesíteni”, finomítani. (Ezzel nekünk most nincs dolgunk)

A Controls szekcióból érjük el az egyéb beállításokat (Settings), illetve indíthatjuk/állíthatjuk meg a videófelvételünket.

Oké, de hogyan használjuk ezeket a szekciókat?

Források beállítása (Mit rögzítsen?)

A következő lépés, hogy meghatározzuk, mit szeretnénk rögzíteni:

  • Képernyőképet: Teljes képernyőképet fogunk beállítani
  • Bemeneti hangot: A mikrofon bemeneten a saját hangunkat rögzítjük
  • Kimeneti hangot: A hangszóró hangját is rögzíteni fogjuk.

Lássunk hozzá a beállításhoz.

Képernyőkép

A Source szekcióban a „+” gombra kattintva (Add Source) adhatjuk hozzá a kívánt forrást.   .

obs6
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Képernyő rögzítéséhez itt válasszuk ki a Display Capture-t!

obs7
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

A forrás hozzáadása után Create/Select Source ablak jelenik meg, ahol átnevezhetjük a forrásunkat, illetve korábban hozzáadottat választhatunk ki. Nyomjunk az OK gombra!  

obs8
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Ezután a Properties for ’Display Capture’ ablakot láthatjuk, ami egy saját Preview ablakban mutatja is, hogy jelenleg mit rögzítene a program (ne ijedjünk meg, hogy a saját magát látva egy „végtelen tükör”-szerű nézetet látunk). Ha több monitort is használunk, akkor itt tudjuk kiválasztani, hogy melyik képernyőt szeretnénk ehhez a (Display Capture-nek elnevezett) forráshoz hozzáadni. Alapértelmezetten ez Display 1 lesz. Beállítható még a Capture Cursor checkbox is. Ha nem szeretnénk, hogy látszódjon az egérkurzor a videón, akkor kapcsoljuk ki ezt a checkbox-ot.

obs9
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Hang források:

Hasonlóan a képernyőkép forrás beállításhoz, itt is a Sources „+” gombjára klikkelve lehet felvenni a két hang forrást:

  • Audio Input Capture: Bemeneti hang. Ha több hangrögzítő is van, akkor egy listából kiválaszthatjuk, melyiken rögzítse a hangot. (Pl.: Mikrofon)
  • Audio Output Capture: Kimeneti hang. Ha több helyen is „ki tud jönni” a hang, akkor beállíthatjuk, melyiket akarjuk rögzíteni.
obs10
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Ha több „mikrofonunk” vagy több „hangszórónk” is van és mindegyiken rögzítenénk, akkor a + gomb lenyomásával mindegyiket hozzá adhatjuk a sources listához.

Forrás beállítások módosítása

Az előbbi beállításokat a Sources szekcióban a kívánt forrást kiválasztva és a fogaskerék ikonra kattintva módosíthatjuk.

Általános beállítások

Ha a forrásbeállításokat befejeztük, akkor fontos, hogy áttekintsük még a többi beállítást is. Ezeket a Controls-ból a Settings-re kattintva érhetjük el.

obs11
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Az Output menüből a Recording szekcióban állíthatjuk be a rögzítendő videófájl tulajdonságait.

obs12
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Recording Path-ban láthatjuk, hogy a program hová fogja menteni a videófájlt, ezt tetszőleges hely megadásával át is állíthatjuk.

Recording Quality-ban a felvétel minőségével „játszhatunk”. Érdemes az ajánlott beállításokon hagyni (High Quality, Medium File Size), de kísérletezhetünk más beállításokkal is a minőség vagy a fájlméret rovására.

Recording Format-ban a videófájl kiterjesztését adhatjuk meg. MP4-et mindenki fogja tudni kezelni, de lehet MKV is.

Encoder: Ha van hardware lehetőség, akkor azt érdemes választani.

Hangbeállítások

Az Audio Mixer ablakocskában tudjuk a felvétel hangjait szabályozni (például, ha csak a mikrofon hangját szeretnénk rögzíteni, a többi hangot lekapcsolhatjuk).

Amit érdemes megnézni, hogy megfelelőek-e a hangerő beállítások. Sok mikrofonnál nem elég nagy az érzékenység és kis hangerőn hagyva túl halk lehet a végeredmény. Ezt próbálgatással, illetve a zöld-sárga-piros színű kivezérlés-jelzőn követhetjük.

Kb. akkor lesz jó a hangerő, ha a megfelelő dB értékek a zöld-sárga határán mozognak, de nem ugranak fel a piros sávba

obs13
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Videók rögzítése

Készen vannak a beállítások. Ha itt tartasz, akkor kezdődhet a móka! 😊

A Controls-ból a Start Recording gombra kattintva indíthatjuk el a felvételt. (A többi „Start …” nem jó most nekünk!)

obs14
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

Felvétel közben a Start Recording gomb Stop Recording-ra módosul, az ismételt rákattintással leállíthatjuk a felvételt. A mellette lévő dupla vonal (Pause) gombbal szüneteltethetjük ezt.

Alul egy piros pötty jelzi, hogy a felvétel folyamatban van, illetve az eltelt időt is követhetjük, hogy mekkora lesz a videónk hossza

obs15
Képernyőfelvétel OBS Studio-val

A rögzített videófájl az előzőleg beállított elérhetőségen lesz megtalálható.

Hajrá!

Az OBS Studio jóval többet tud e cikkben bemutatott lehetőségeknél. Együtt tud működni az ismert stream szolgáltatásokkal, különféle virtuális kamera képeket lehet vele előállítani. A videófelvételre különböző képi és hang maszkok, szűrők, effektek tehetők. Több profil és a profilokon belül több scene hozható létre. A scene-k közötti váltás szabályozható, effektezhető…  Szóval kísérletezni ér!

Jó képernyőfelvételt! Hajrá! 😊

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Ezeket olvastad már?

Tippek-trükkök

Robot Framework: Adatvezérlés 1.

Robot Framework tippek-trükkök Bevezetés Bocsánat, ez a rész csak egy felvezető a valódi tipp és trükk előtt. Reményeim szerint azért ezt is elolvasod. 2000 ügyfél,

Blog cikkek

JMeter: Eredmény elemzés alapozás

JMeter sorozat Bevezetés Jmeter sorozatunkban már volt szó: Az alapokról ITT Rögzítésről és visszajátszásról ITT HTTP(s) request létrehozásáról ITT És már hallgatóztunk is a Listener-ek

Tippek-trükkök
Szőke Ármin

Robot Framework: Adatvezérlés 1.

Robot Framework tippek-trükkök Bevezetés Bocsánat, ez a rész csak egy felvezető a valódi tipp és trükk előtt. Reményeim szerint azért ezt is elolvasod. 2000 ügyfél,

Blog cikkek
Szőke Ármin

JMeter: Eredmény elemzés alapozás

JMeter sorozat Bevezetés Jmeter sorozatunkban már volt szó: Az alapokról ITT Rögzítésről és visszajátszásról ITT HTTP(s) request létrehozásáról ITT És már hallgatóztunk is a Listener-ek

Blog cikkek
Szőke Ármin

JMeter: Listener

JMeter series Introduction In order to be able to evaluate the tests, we need something that can display the results. In Jmeter these are called

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

Back To Top

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

cookie-icon
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.