facebook-pixel

Mi a különbség a statikus és a dinamikus tesztelés között? – fogalomtisztázó

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a statikus és dinamikus tesztelés közti különbségeket, először tisztáznunk kell ezen fogalmak jelentését.

Mit jelent a statikus tesztelés?

A statikus tesztelés a szoftvertesztelés egy olyan típusa, ahol a tesztelés az alkalmazás tényleges futtatása nélkül zajlik. Statikus tesztelés során a kódot, illetve a munkatermékeket vizsgálják.

A statikus tesztelés előnyei közé tartozik a hibák korai felimerése, amivel csökkenthetők a költségek, valamint a fejlesztés és a tesztelés ideje is.

Példák a statikus teszteléssel vizsgálható munkatermékekre:

 • Követelményspecifikációk
 • Rendszerterv
 • Forráskód
 • Teszttervek
 • Tesztesetek
 • Weboldalak

Mit jelent a dinamikus tesztelés?

Dinamikus tesztelésről akkor beszélünk, ha az alkalmazást futtatva vizsgálják annak viselkedését, beleértve a funkciók működését és a rendszer általános teljesítményét. Tehát ide tartoznak a funkcionális és nem funkcionális tesztek is. A dinamikus tesztelést a tesztelés minden szintjén elvégzik.

Különbség a statikus és a dinamikus tesztelés között

Fentiek alapján már tudjuk, hogy a statikus tesztelés a szoftver tényleges futtatása nélkül történik, így megfelel a korai tesztelés elvének, míg a dinamikus tesztelés csak a kód elkészülte után kezdődhet meg. Ezáltal a statikus tesztelés során hatékonyabb a hibajavítás, mint a dinamikus tesztelés során, ugyanis itt magát a hibát észleljük, míg dinamikus tesztelés során a hiba hatásával találjuk szemben magunkat. Így a statikus tesztelés a hibák megelőzéséről szól, míg a dinamikus tesztelés a hibák megtalálásáról és javításáról.

Néhány tipikus hiba, amit könnyebb és olcsóbb a statikus tesztelés során felfedezni és javítani, mint a dinamikus tesztelés során:

 • követelményhibák (pontatlanságok, inkonzisztencia, stb.)
 • tervezési hibák
 • kódolási hibák

Összegzés

A statikus tesztelésnek és a dinamikus tesztelésnek lehetnek azonosak a céljai, mint például a hibák lehető legkorábbi azonosítása. A statikus és a dinamikus tesztelés kiegészíti egymást azzal, hogy különböző típusú hibákat találnak meg.

Felhasznált források:

 1. https://www.guru99.com/static-dynamic-testing.html
 2. ISTQB CTFL Syllabus version: 2018 V3.1- Magyar nyelvű tanterv 1.10

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.