facebook-pixel

Tesztadat előállítás tippek 1. rész: használható e-mail cím

Tesztadatok sorozat

Tesztadat előállítás

Hogyan jutsz tesztadathoz?

  • Ha szerencséd van, akkor csak „kérvényezned” kell és legyártják neked.
  • Ha kisebb szerencséd van, akkor lesz egy jó tesztadatbázis, amiben keresgélhetsz kedvedre tesztadatot.
  • Ha még kisebb szerencséd van, akkor kapsz egy adatbázist, amibe átszerkeszthetsz tesztadatokat úgy, hogy saját célra megfeleljenek.
  • Ha még az előzőeknél is kisebb szerencséd van, akkor neked kell valahogyan előállítani a tesztadataidat.

A legkisebb szerencsével járó megpróbáltatásokról szól a tesztadat előállítás tippek sorozat. Ebben a részben olyan e-mail címeket fogunk gyártani, ahova akár levelek beérkeztetésére is van lehetőség.

A Gmail végtelen titka

Első lépés

Ha csak egy e-mail kell, akkor könnyű a dolog, csinálunk egy ingyenes e-mail szolgáltatónál egy e-mail címet. Válasszuk a gmail-t, mert ez most jó lesz nekünk. Csináljunk egy ingyenes e-mail címet, pl.: tester.passed@gmail.com

Pont. Pont. Csak pontosan.

Az első titok, amit érdemes tudni, hogy a gmail-es e-mail címek @ előtti része tetszőlegesen pontozható, vagy „pontatlanítható”. Tehát a következő e-mail címek mindegyike ugyanaz:

tester.passed@gmail.com

testerpassed@gmail.com

t.ester.passed@gmail.com

t.esterpassed@gmail.com

t.e.s.t.e.r.p.a.s.s.e.d@gmail.com

És így tovább. Na most akkor gyorsan kiszámolhatnánk, hogy hány e-mailcímünk is van, de jeleztétek, hogy matematikából nem szeretnétek továbbképződni, így ezt a számítást kihagyjuk. Annyit elárulok, hogy sok, de nem végtelen.

Végtelenül egyszerű plusz

Ami még az előzőnél is több lehetőséget biztosít az a „+” jel alkalmazása. Ugyanis a név után írt „+” jel után bármit írhatunk és ez még mindig ugyanaz az e-mail cím lesz. Mutatom:

tester.passed+valami@gmail.com

tester.passed+tesztelget@gmail.com

tester.passed+teszt0001@gmail.com

tester.passed+barmit_ide_lehet_irni_akar_ilyen_hosszu_szoveget_is@gmail.com

Ne számolj! Persze, nyilván van valamilyen határa ennek, de számunkra ez a határ olyan nagy, hogy lényegében végtelen.

Hogyan használhatjuk

Érdemes ezt valamilyen rendszerben használni. Például, ha az Alfa projektünkre kell 10000 teszt e-mail, akkor azt például egy Excel táblában elő lehet állítani erre a mintára:

tester.passed+Alfa_0000@gmail.com,

tester.passed+Alfa_0001@gmail.com,

tester.passed+Alfa_0002@gmail.com,

 …,

tester.passed+Alfa_9999@gmail.com

lényegében meg is vagyunk. Bármelyik e-mail címre küldi a rendszer az üzenetet, azt a tester.passed@gmail.com e-mail címen el tudjuk olvasni. Kereséssel bármelyik címzetthez érkezett leveleket leszűrhetjük.

Összefoglalás

A fenti trükkök tudtommal csak a Google levelezőjében működnek, más, ismert levelezőkben ezek nem alapfunkciók. A fenti módszert több tesztautomatizáló projekten alkalmaztuk és teljesen jól működött. Még a visszatért leveleket is fel tudtunk könnyen dolgozni. (Például a visszatérő, jóváhagyó linkek megkeresésére és megnyitására.) Természetesen manuális tesztelésnél is segítség lehet a módszer. (Elárulom, hogy nem csak tesztelésre használom, hanem személyes megadásnál is alkalmazom a módszert, amikor tudom, hogy csak adatgyűjtésre kérik valahol az e-mail címemet, akkor ott valami hasonlót adok meg: emailcimem+regisztracio@gmail.com. Egy automata szűrővel az ide érkező leveleket automatikusan a kuka felé továbbítom.)

Jó tesztadatot!

Hajrá!

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

sorozatok
Dechandt Dóra

BDD rövid bemutatása

BDD pro és kontra Egyik előző írásunkban (LINK) már kifejtettük, hogyan működik a BDD. Ezúttal az előnyeire és hátrányaira szeretnénk rávilágítani. A BDD (Behavior Driven

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.