facebook-pixel

JMeter: Eredmény elemzés alapozás

JMeter sorozat

Bevezetés

Jmeter sorozatunkban már volt szó:

  • Az alapokról ITT
  • Rögzítésről és visszajátszásról ITT
  • HTTP(s) request létrehozásáról ITT
  • És már hallgatóztunk is a Listener-ek segítségével is.

Ebben a cikkben egy fontos gyakorlati részt vizsgálunk meg, hogyan lehet a legegyszerűbben kezelni és feldolgozni a teszt eredményeket. Ehhez megmutatjuk azt is, hogy hogyan tudod a kimentett csv-t Excel és emberi szem számára „élvezhető” formátumba alakítani.

Első lépések

Adott egy teszt eredménye kimentve csv fájlba. A kimentést elvégezheted Summary Report vagy View Results Tree segítségével is, a kimentett adatok ugyan azok lesznek. Mindkettőnél található egy configure gomb, amire kattintva kiválaszthatod, hogy milyen adatok szeretnél kimenteni.

Ahhoz, hogy a kimentett csv-t fel tud használni az Excelben, szükséges lesz a csv módosítására. Nyisd meg a csv-t egy szimpla text szerkesztővel (pl: jegyzettömb) és cseréld le a vesszőket pontosvesszőkre (Ctrl + H). Ha ezzel megvagy, már meg is nyithatod a csv fájlt Excelben.

Ha az Excel magyar beállításokat használ, akkor az előző csere után a számokban szereplő pontokat még vesszőre kell cserélni, hogy ezeket tört számként értelmezze az Excel és ne szövegként.

Oszlopok értelmezése

Nagyon sok adat egyértelmű. Azokat írjuk csak le, amik nem feltétlen egyértelműek vagy formai módosítást igényelnek az adat emberi „fogyasztásához”.

TimeStamp

Ez egy nagyon hosszú szám lesz, ami valójában egy időpont érték. Megadja a kérés kezdésének pontos időpontját. Lejjebb megtalálod, hogyan alakíthatod ezt át az emberi szem számára értelmezhető dátum – idő formátumba.

Elapsed

Megadja, hogy hány milliszekundum telt el a kérés kezdetétől a válasz teljes megérkezéséig.

Latency

Megadja, hogy hány milliszekundum telt el a kérés vége és a válasz kezdete között.

Connect

A szerverhez való csatlakozási idő milliszekundumban.

grpThreads

Az aktuálisank aktív párhuzamos szálak (felhasználók) száma. Ami itt fontos, hogy ezek a szállak nem a kérés kiküldésének az idejében aktívak, hanem amikor a válasz megérkezik. Ezért érdemes készíteni egy olyan oszlopot, ahol kiszámolod az válasz érkezésének az idejét. Lentebb megmutatjuk, hogy ezt hogyan tudod megtenni.

allThreads

Az összes szál.

Táblázat szerkesztése

Ezek a módosítások segítenek abban, hogy olvashatóbbak legyenek az adatok.

StartTime

Adjunk hozzá egy új oszlopot a táblázatunkhoz legyen a neve StartTime és használjuk a következő egyenletet:

=((TimeStamp+3600000) / 86400000)

A TimeStamp helyett a mellette álló, hosszú számot tartalmazó cella címe kerül (Pl.: „C2” ). Állítsuk az oszlop összes celláját hh:mm:ss időformátumra és így láthatjuk, a pontos időpontot amikor elkezdődött a kérés.

EndTime

Ez fontos információ, mert rekordonként az értékek legtöbbje erre az időpontra vonatkozik (pl.: grpThreads). A JMeter nem készíti el ezt a mezőt, de a megadott értékekből számítható.

Hozzunk létre egy EndTime oszlopot, amihez az előbbi egyenletet használjuk fel egy kis módosítással.

=((TimeStamp+3600000+Elapsed) / 86400000)

Az Elpased, az elpased oszlophoz tartozó cella címe. Pl.: D2 (Tehát ez a képlet az alábbi példában a B2-es cellában így néz ki:

=((C2+3600000+D2) / 86400000)
Itt is állítsuk hh:mm:ss időformátumra a cellákat és meg kapjuk a válasz zárásának időpontját.

 

this is a text describes a picture

Összefoglaló

Csak alapoztuk a riport értelmezést. A terheléses teszteknél nem csak a tervezés, a kivitelezés, de az eredmény értelmezése is kiemelkedően fontos feladat. A téma kimeríthetetlen. Minden megfejtés után újabb rejtvény érkezik. Például: Mi is a különbség a grpThreads és az allThreads között valójában? Oké, szépen látjuk az értékeket, de mit is kell figyelni? Mi a rossz és a mi a jó érték itt?

No ezekről még kell majd beszélnünk.

Addig is jó riportalakítgatást!

Hajrá!

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.