facebook-pixel

Notion, avagy a tudásanyag legújabb rendszerezője

Rengeteg platform létezik, amivel a birtokunkban lévő információkat valamilyen módon rendszerezni tudjuk, ebből szeretnénk egy általunk kipróbált programot, a Notion-t bemutatni.

Node mi is az a Notion?

Egy olyan komplex platform, ami képes feladatokat, fájlokat, tartalmat és tudásanyagokat tárolni, rendszerezni és megosztani. Magas felhasználói szinten még arra is képes, hogy felérjen egy CRM rendszer szintjével. Széles körben használható, asztali és webes alkalmazásként is, Mac-en, Windows-on, Androidon és iOS-en is futtatható. Legkézenfekvőbb a webes alkalmazás, a Notion.so oldalon érhetjük el.

Regisztráció

A https://www.notion.so/signup oldalon tudunk regisztrálni bármilyen e-mail címmel, illetve Google vagy Apple accounttal. Néhány, felhasználásra vonatkozó kérdés után (mire használjuk, milyen munkakörben, milyen céllal) már bele is kezdhetünk is a program használatába. Ne ijedjünk meg, a kérdéseket természetesen nem kötelező megválaszolni, így kihagyhatjuk őket, ha szeretnénk, csak a személyre szabott workspace kialakítása miatt kéri ezeket az információkat.

Használat

Használat szempontjából nagyon könnyű kezelni a programot, az oldalon szinte minden panel sorrendje egyedileg testreszabható. Az egyes oldalakon különböző nézeteket lehet kialakítani, amik arra az oldalra nézve egyediek; ilyen lehet pl. egy Trello/Jira szerű boardon való megjelenítés. Minden oldalhoz egyedi ikont és fejlécet lehet hozzáadni. Gyakorlatilag minden customizálható, rendezhető, színezhető.

Ha a testreszabást illetően nincs konkrét koncepciónk, lehetőségünk template-ek használatára, amikből rengeteg áll rendelkezésünkre és nagyban megkönnyítik, hogy a saját igényeink szerint tudjuk használni a Notion-t.

Lehetőségek

A teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mi mindenre használható a Notion:

  • Feljegyzések, dokumentumok rendszerezése
  • Listák összeállítása (pl. feladatlista, olvasólista)
  • File-ok megosztása
  • Kollaboráció lehetősége
  • Adatbázisok létrehozása
  • Naptár
  • Naplóírás
  • Project management
  • Weboldal létrehozása
  • Beágyazott tartalmak kezelése (pl. linkek, videok, Github elemek)

A Notion elemekből építkezik, amik lehetnek szövegek, képek, listák, kódok, amiknek a megjelenési formáját/stílusát mindenki saját ízlése szerint alakíthatja, ahogy azt is, hogy mire használja az adott elemeket.

Összegzés

Azok számára, akik már használtak bármilyen feladatkezelő vagy CRM rendszert, nem lesz nehéz elsajátítani a Notion alapszintű használatát. A lapok testreszabása szinte magától értetődő, azonban a Notion valódi erősségeinek kihasználása időt és gyakorlást igényel. Ehhez pedig részletes útmutatókat találunk a Notion Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/@Notion/videos

A Notion egy jól átgondolt rendszer, ami nem csupán a feladataidat segít kordában tartani, hanem bőven van benne lehetőség csapatok irányítására és tudásanyagok rendszerezésére. Amit hiányolunk, az a Gantt-diagram vagy a mind map funkció, ami sajnos kimaradt a privát használatra való Notionból.

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.