facebook-pixel

Robot Framework: Adatvezérlés 1.

Robot Framework tippek-trükkök

Bevezetés

Bocsánat, ez a rész csak egy felvezető a valódi tipp és trükk előtt. Reményeim szerint azért ezt is elolvasod.

2000 ügyfél, 5 ügyintéző

Szóval réges-régen, egy messzi-messzi közepesen nagy cégnél teszteléssel töltöttem az időm. Nyílt iroda volt, mindent hallottam, amit a mellettem dolgozó, ügyfelek adatait kezelő (backoffice) munkatársakkal történt. Minden munkahelyi pletykáról tudtam (sajnos). Itt fejlesztettem ki azt a meditációs technikát, hogy munka közben hogyan zárjak ki mindenkit magam körül. De ez technika egy másik történet része.

Nagy zúgolódásra lettem figyelmes. Valami nagy dolog volt készülőben. Évnyitás. Valami programhiba a cég 2000 ügyfelét inaktív állapotba helyezte év végén. Megvolt a lista, kik jártak így. Cég policy és külső, törvényi elvárások miatt adatbázisban nem lehetett hekkelni. Szóval a mellettem dolgozó 5 kolléga kapta meg a feladatot, hogy minden egyes ügyfélnél menjenek az ügyfélprofilra és állítsák át az inaktív kapcsolót aktív állapotra.

Megszámolták: 15 klikkelés, egy ID beírás kereséssel és még egy mezőbe is bele kellett írni egy megjegyzést, miszerint „Programhiba miatt inaktívált ügyfél újra aktiválása”: ez ügyfelenként minimum 30-45 másodperc jobb esetben. 2000 ügyfélnél ez kerekítve 17 óra megállás nélküli emberidő. Reálisan ez az 5 ügyintéző fejenként kb. fél napos melója. Nem éppen a legkellemesebb meló, így a zúgolódást megbocsájtottam. Éppen visszameditáltam magam a tesztesetírás csodálatos világába, amikor egy varázsige kezdett körvonalazódni elmém egyik tesztelésre fenntartott zugában. Igen, egyre tisztábban láttam az átkot megtörő varázsigét: adatvezérelt tesztautomatizálás.

Volt már tesztautomatizálás kezdemény a cégben, így gyorsan össze lehetett kötni a megfelelő szálakat és 1,5 óra múlva már mind a 2000 felhasználó vígan élte az aktív ügyfelek gondtalan életét. A világ újra megmenekült.

Csiribi: Adatvezérelt tesztautomatizálás

Az előző történet megoldása az volt, hogy a cégnél rendszeresített QTP-vel rögzítettem egy ügyfél esetén a vissza-aktiválási folyamatot. Nem foglalkoztam azzal, hogy szép legyen a szkript, csak annyit reszeltem rajta, hogy stabilan menjen. A rögzített ügyfél ID-t kicseréltem egy változóval és megkértem a rendszert, hogy menjen végig az ügyfelek Excel listáján és mindegyik ügyfélnél az ID értékét vegye ki, tegye a változóba és ezzel az értékkel futtassa az egyetlen tesztet, ami készült.

A teszteset átlag 7 másodpercenként visszaaktivált egy ügyfelet. Fáradhatatlan munkájának köszönhetően 50 perc alatt végzett.

Ezután egy kis szkript módosítással még vissza is ellenőriztük, hogy mind a 2000 ügyfél vissza van-e aktiválva.

Mindenki boldog volt.

Folytatás következik

A QTP nem olcsó eszköz. Sőt, drága. (A fiatalabbak kedvéért jelenleg az eszköz neve: UFT One.) Nem mondhatom, hogy rossz eszköz, mert nagyon sokat tud. Viszont ár/értékben a Robot Framework sokkal jobb nála. A következő részben megmutatom, hogy Robot Frameworkben hogyan tudod megvalósítani az adatvezérelt tesztelést.

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

sorozatok
Dechandt Dóra

BDD rövid bemutatása

BDD pro és kontra Egyik előző írásunkban (LINK) már kifejtettük, hogyan működik a BDD. Ezúttal az előnyeire és hátrányaira szeretnénk rávilágítani. A BDD (Behavior Driven

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.