facebook-pixel

Progresszív web alkalmazások mobilon

Mobilalkalmazások tesztelése sorozat

Bevezető

Felhasználói szempontból a mobilalkalmazások sokféle kategóriába sorolhatók például oktatási, információs, játék, szórakoztató, kommunikációs, e-kereskedelem stb. Fejlesztői szemszögből a mobilalkalmazások fajtáit az őket működtető különböző technológiák alapján tudjuk megkülönböztetni:

  • Mobil webalkalmazások: A webhelyek reszponzív verziói, amelyek bármilyen mobileszközön vagy operációs rendszeren működnek
  • Natív alkalmazások: Egy adott operációs rendszerhez vagy platformhoz készült alkalmazások, specifikusan egy platformhoz lettek fejlesztve (Android, iOS stb)
  • Hibrid alkalmazások: A natív és a web alkalmazások keresztezései. Olyan, mint egy mobil weblap tartalma egy alkalmazás formátumában megjelenítve.
  • PWA: A progresszív webalkalmazás egyfajta modern web alkalmazás, amit használni olyan érzés mint egy webalkalmazást de működése olyan, mint egy natív alkalmazásé.

Ebben cikkben a progresszív webalkalmazásokat vizsgáljuk meg jobban, megnézzük az előnyös és hátrányos tulajdonságait, valamint azt, hogy a tesztelésük során mit érdemes figyelembe venni:

A PWA rengeteg funkcióval rendelkezik, például offline móddal és push értesítésekkel, miközben a natív alkalmazásokhoz hasonlóan a kezdőképernyőn hoz létre parancsikont. Alapvetően a webalkalmazások és a natív alkalmazások legjobb tulajdonságait egyesíti.

A PWA egy weblink, ami specifikusan installálható Androidra és iOS-re. Instagram és Twitter jó példa a PWA-ra. Egy parancsikon létrehozásával installálhatók az App Store és a Google Play használata nélkül.

A PWA manapság egy trendi hívószó a szoftverfejlesztésben. Egy PWA fejlesztésével, és a megfelelő architektúrába való beépítéssel, és az alkalmazás zökkenőmentesen fog működni, és eszköztípustól/platformtól és felbontástól függetlenül elérhető lesz.

A PWA előnyei

  • Szélesebb közönség elérése rövid időn belül: Ha az alkalmazásokat rövidebb időn belül szélesebb közönséghez kell eljuttatni, megfontolandó a PWA, mivel nem kell hozzá platform-specifikus csomagokat fejleszteni és terjeszteni.
  • Platformok közötti kompatibilitás: A PWA-k platformok közötti kompatibilisek. A PWA architektúra több platformon és eszközön is működik.
  • Költség- és erőfeszítéshatékony: A PWA-k barátságos áron létrehozhatók, mivel a fejlesztőknek nem kell időt és erőforrásokat költeniük platform-specifikus alkalmazások fejlesztésére. Ez az alkalmazás kevesebb erőforrással és további infrastruktúra nélkül karbantartható és kezelhető.
  • Alacsony hálózati sávszélességgel működik: A PWA meglehetősen jól működik még alacsony sávszélességű területeken is, így ideális a fejlődő országok számára, ahol a mobilhálózat sebessége még nem túl gyors.
  • Automatikus frissítések: A PWA automatikusan frissül. A fejlesztőknek nem kell több verzió kezelésével és javításával foglalkozniuk, mint a natív alkalmazásokban.
  • Nem függ az alkalmazások terjesztőitől: Amikor natív alkalmazásokat hozunk létre Androidra, iOS-re stb., akkor be kell tartani az olyan alkalmazásterjesztő szolgáltatók, mint a Play Store és az Apple Store, szabályait és előírásait. A PWA ezektől a szolgáltatóktól függetlenül terjeszthető.
  • Rendelkezik a natív alkalmazás jellemzőivel: A PWA-k támogatják a push értesítéseket, az offline támogatást és sok más natív alkalmazásfunkciót.
  • Biztonság: A PWA-k többnyire a HTTPS-re támaszkodnak, ami fokozza biztonságukat.
  • Kevesebb lemezterületet használ

PWA-k korlátjai

  • Nehéz optimalizálni az eszköz erőforrásait: a PWA nem rendelkezik teljes hardveres vezérléssel, így ha optimalizálniuk kell az erőforrásokat, például az akkumulátort, kihívások merülnek fel.
  • Az eszközspecifikus funkciókkal való munkavégzés nehézkes: Minden vállalat saját hardverarchitektúrát kínál az eszköz funkcionalitásának javítása érdekében. A PWA-val kihívást jelent ezen eszközspecifikus funkciók irányítása és használata.
  • Korlátozott funkcionalitás-támogatás: Bár a PWA úgy néz ki, mint egy natív alkalmazás, az előbbi összes funkciója nem érhető el az utóbbival. Bizonyos korlátozások mindig érvényesek.

Hogy teszteljünk egy PWA-t?

Aki ismeri a mobilalkalmazások tesztelését és a webalkalmazások tesztelését, annak nem lehet sok gondja a PWA teszteléssel. Ha azonban egy alkalmazás a PWA-architektúrára épül, ellenőrizni kell néhány konkrét dolgot:

  • Manifest fájl érvényesítése: A PWA Manifest fájlja egy egyszerű JSON-fájl. Ezáltal a webalkalmazások natív alkalmazásoknak tűnnek. A Manifest fájl 3 fő részt tartalmaz: Identitás: Ide tartozik a név, a rövid név és a leírás. A rövid név kulcsát validálni kell, mivel ugyanaz a név jelenik meg a Hozzáadás a kezdőképernyőhöz felületen. Prezentáció: A prezentáció olyan kulcsokat tartalmaz, mint a Start URL, a téma színe, a háttérszín, a tájolás és a megjelenítés Kezdő URL: Ezt az értéket validálni kell, mivel a Start URL lesz a kezdőoldalnak, amikor a felhasználó megérinti az alkalmazás ikonját, és elindítja azt.
  • Megjelenítés: Ez a tulajdonság szabályozza az alkalmazás megjelenítési módját, például teljes képernyőt, minimális felhasználói felületet stb.
  • Témaszín és háttérszín: Ezek a tulajdonságok a címsáv színét és az alkalmazás hátterét állítják be.
  • Tájolás: Ez a gomb határozza meg az alkalmazások alapértelmezett tájolását, (álló, fekvő stb)
  • Ikonok: Az ikon egy ikonkészletet tartalmaz, amelyeket a kezdőképernyő ikonjához, a feladatnézet ikonjához stb. használunk.
  • A Service Workers validálása: A Service Worker egy egyszerű szkript, amely a háttérben fut, és lehetővé teszi az olyan funkciókat, mint a push értesítések, a háttérben történő szinkronizálás stb.
  • Push értesítés: A push értesítéseknek ugyanúgy működniük kell a PWA-kban, mint a natív alkalmazásokban.
  • Reszponzivitás: A PWA minden eszközt támogat, és a felhasználói felület megjelenésének és érzetének minden eszközön azonosnak kell maradnia, ezért ezt tesztelni kell. A reszponzivitást valódi mobileszközökön az ingyenes reszponzív tervezés-ellenőrzővel lehet tesztelni.
  • Biztonságos kapcsolatok: Az alkalmazás zökkenőmentes futtatása érdekében a webhelyek minden tartalmát, beleértve a harmadik féltől származó szkripteket és stílusokat, HTTPS-en keresztül kell kiszolgálni.
  • Lassú hálózat/Offline mód: Ellenőrizni kell, hogy az alkalmazás a várt módon működik még akkor is, ha a hálózati sávszélesség alacsony, vagy nincs internetkapcsolat.
  • Funkcionalitás tesztelése: A PWA-specifikus funkciókon kívül a tesztelőknek biztosítaniuk kell, hogy az összes többi funkció az elvárt módon működjön minden eszközön.

A PWA-kat fontos valódi mobileszközökön tesztelni, hogy ellenőrizni lehessen a különböző eszközök működését. Mint korábban említettük, a különböző eszközarchitektúrák miatt a PWA eltérő módon működik, ezért van szükség valódi eszköztesztre.

A PWA-k természetéből adódóan azonban működésükhöz böngészők közötti tesztelés is szükséges. Ellenőrizni kell, hogy a PWA elérhető, letölthető és telepíthető-e több mobilböngészőből és böngészőverzióból. Továbbá a telepítést követően a PWA-knak az elvárt módon kell működniük az adott mobileszközön.

Összegzés

A sorozat eddigi cikkjeivel áttekintést kaptunk a mobilalkalmazások típusairól és ezek tesztelésre gyakorolt hatásairól. Eddigi cikkek: Webalkalmazások mobilon.

A sorozat további részeiben szeretnénk áttekinteni, hogy milyen fizikai és virtuális lehetőségek állnak rendelkezésre, ha mobilalkalmazást több eszközön is tesztelni szeretnénk. Addig is jó tesztet!

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.