facebook-pixel

TestGPT, egy generatív AI alapú eszköz a kódintegritás biztosítására, kiadták a bétaverziót

Szerző: Srí Krishna

A Tel Aviv-i székhelyű Codium AI kiadta a TestGPT -t, egy generatív AI-alapú kódintegrációs megoldásának béta verzióját. A fejlesztők számára, a kódtesztelés támogatására tervezett TestGPT modell – a kódolás és a hibakeresés felgyorsítása érdekében – automatikusan generált szoftvertesztelési javaslatokat kínál a fejlesztőknek, egyelőre a Python és a JavaScript nyelvekkel.

A Codium segít a fejlesztőknek a tesztkészítési folyamatot automatizálni. A vállalat közölte, hogy 11 millió dolláros magvető finanszírozást kapott ennek az AI-modellnek a kifejlesztésére.

A hibás szoftverek ára

Az ilyen eszközben rejlő lehetőségek jelentősek. 2020-ban csak az Egyesült Államokban a szoftverhibák költségei 2 billió dollárra rúgtak, ami miatt sok vállalat megkérdőjelezi a szoftverek minőségét. A hibák száma a szoftverfejlesztés teljes életciklusa során egyre több lesz, és ezek javítási költségei egyre nagyobbak. A szoftvertesztelés azonban fáradságos és időigényes folyamat.

Itamar Friedman és Dedy Kredo – akik olyan vállalatoknál vezettek termék- és K+F-csapatokat, mint pl. az Alibaba Cloud – első kézből ismerik ezeket a kihívásokat. A szoftverfejlesztés, a gépi tanulás és a termékmenedzsment területén szerzett tapasztalatuk meggyőzte őket, hogy a  szoftvertesztek validálásához a mesterséges intelligencia nagy nyelvi modelljeiben (LLM) óriási lehetőségek rejlenek, és 2022-ben létrehozták a Codium AI-t.

A TestGPT enyhíti a tesztelés fájdalmait

„Fejlesztőként fontos a kód tesztelése” – mondta Friedman, a Codium társalapítója és vezérigazgatója. „A hibák felderítésén kívül hasznos betekintést nyújt a kódodba, és biztosít róla, hogy céltudatosan kódolsz.”

A nem triviális tesztesetek írása fárasztó és frusztráló, mondta. „Néha még a tesztek írását is utálod, de az a lehetőség, hogy egy hiba bekerüljön a termékbe, katasztrofális.”

A Codium első eszköze egy IDE (integrált fejlesztőkörnyezet) kiterjesztés, amely lehetővé teszi a tesztek létrehozásának iteratív folyamatát, majd a tesztek eredményei alapján a kód módosítását. Ez a fejlesztővel való interakció segít az eszköznek jobban megérteni a kódot, és pontosabb és értelmesebb teszteket generálni, miközben a fejlesztőt jobb kód írására ösztönzi.

A vállalat állítása szerint a Codium AI-t használó fejlesztők számíthatnak arra, hogy hibákat találnak, és hasznos betekintést nyerhetnek a kódjukba, javítva ezzel a szoftver minőségét és funkcionalitását.

Nagyobb kódintegritás a gyorsabb fejlesztés érdekében

A ChatGPT, a Copilot és más generatív fejlesztőeszközökhöz hasonlóan a TestGPT rendszer is generatív AI modelleket használ. A TestGPT azonban Friedman szerint a kód helyességének ellenőrzésére összpontosít a kívánt specifikációval szemben. Célja, hogy lehetővé tegye a magas kódintegritást, hogy a fejlesztők gyorsabban fejleszthessenek.

„A bekérési folyamatba beágyazza a tesztelési „bevált gyakorlatokat”, és egy sor elő- és utófeldolgozási lépést végez a kiváló minőségű eredmények biztosítása érdekében” – mondta Friedman.

A Codium jelenleg a népszerű IDE-khez – például a VS Code-hoz és a PyCharmhoz – készült bővítményként érhető el. További IDE-khez és programozási nyelvekhez való elérhetőséget, valamint további funkciók és integrációk támogatását tervezik. A Codiumot már több ezer felhasználó telepítette a 2023. januári zárt alfa kiadás óta – közölte a vállalat.

A jövőben a Codium AI a bővítést és integrálást a szoftverfejlesztési életciklus más részeibe is tervezi, azzal a céllal, hogy továbbra is biztosítsa a magas szintű kódintegritást. Ez a bővítés várhatóan magában foglalja majd a teszt- és tesztadatok kezelését, a CI/CD integrációt, a hibák automatikus javítását, a kódjavítási javaslatokat és a következő generációs, tesztvezérelt (TDD) fejlesztés lehetővé tételét.

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről?

Tartalomjegyzék

Érdekel a tesztelés világa?

Dolgozz velünk hazai és nemzetközi projekteken

egy csoport ember ül egy asztalnál laptopokkal

Várj, ne maradj le legújabb szakmai cikkeinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre és minden hónapban elküldjük a legizgalmasabb cikkeket

egy laptop számítógépet tartó szemüveges férfi
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.