facebook-pixel

Esettanulmány – Tesztelési tanácsadás

Iparág: bank- és pénzügy

greenCube

Esettanulmány

A vállalatnál használt ügyfélnyilvántartó és ügyviteli szoftverek fejlesztéseit, módosításainak tesztelését egy tesztelési osztályon belül végezték. Itt azonban nem szoftvertesztelők végezték ezt a feladatot, hanem a szoftver felhasználói. Emiatt a szervezeti felépítés miatt
szükségük volt külsős szakmai tanácsra és segítségre egy hatékonyabb tesztelési módszertan megvalósítására. A tanácsadás végeztével az új módszertan bevezetésében is résztvettünk.

greenCube

Megrendelő

pénzintézet

greenCube

Feladat

a vállalatnál használt tesztelési módszertan vizsgálata, javaslat módostásra, új módszertan bevezetése

igényfelmérés, nehézségek

A projekt elején két fővel kitelepültünk a vállalathoz feltérképezni azokat a munkaeszközöket, munkafolyamatokat, ahol a tesztelési feladatokat optimalizálni szükséges. A feladathoz a cégnél működő tesztelési osztály vezetője kért tőlünk szakmai segítséget, vele együtt dolgoztunk ezen a projekten. A kollégák által naponta használt ügyfélnyilvántartó és ügyviteli szoftverekben eszközölt változtatások, fejlesztések tesztelésének a folyamatát kellett optimalizálnunk.

Az igényeknél szintén kimagasló szempont volt a költséghatékonyság – nem szerettek volna egy újabb költséges szoftverbe beruházni a tesztelési
folyamat optimalizálásához. A kihívást a feladatban az jelentette, hogy nem szoftvertesztelő  szakembereknek, hanem laikus felhasználóknak kellett megtanítani az optimális tesztelési  módszertant és segíteni őket annak megvalósításában is.

esettanulmany tesztelesi tanacsadas
greenCube

javaslat a technológiára, megvalósítás

A folyamat felmérése során egyértelművé vált, hogy szükséges egy olyan felület, ahol a teszteléshez kapcsolódó feladatok, tesztek és hibák kezelhetők mindenki számára átlátható formában. Szükséges volt továbbá a tesztelési osztálynak olyan riportokra is, amik segítségével folyamatosan nyomon követhették a tesztelési projektek aktuális állapotát. Mivel nem szerettek volna beruházni egy drága megoldásba, így adott volt, hogy egy opensource szoftvert javasoljunk, melyet a vállalat egyedi igényeihez testreszabva költséghatékonyan tudnak majd használni.

A javaslat a Redmine egy személyreszabott verziójára szólt.

Ebben biztosított volt:

  • a különböző alprojektek, feladatok egy felületen való kezelése
  • a visszakereshetőség és az átláthatóság
  • az egyszerű és gyors riportolási folyamat
  • egy platformon történő kommunikáció.
esettanulamyn redmine logo

bevezetés, mentorálás

A kiválasztás után az eszköz telepítését elvégeztük, majd a vállalat igényeire ügyelve testreszabtuk a felületet, hogy már csak használni kelljen. Az eszköz használatáról oktatást is tartottunk a kollégáknak és készült egy oktatási anyag is, hogy miután már nem leszünk jelen, ők maguk is meg tudják azt tanítani a kollégáknak. A telepítés, bevezetés és oktatás után még egy ideig rendelkezésre álltunk a felmerülő kérdések esetén, így biztosítottuk, hogy önállóan tudják működtetni az új, hatékony módszertant és a bevezetett eszközt.

Összegzés

Az ügyfél megelégedésére sikerült egy teljesen rájuk szabott, de abszolút költséghatékony tesztelési módszertant és folyamatot felépítenünk. Ennek segítségével sokkal gyorsabbak és egyszerűbbek lettek a teszteléshez kapcsolódó feladatok – az ügyfélnél hatékonyabbá vált ez funkció.

success handshake

Segítségre van szüksége egy hasonló projekthez?

Küldje el üzenetét és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül kapcsolatba lépnek Önnel a megadott elérhetőségein.
Elfogadott fájlkiterjesztések: pdf,doc,docx, maximális méret 5MB

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.