facebook-pixel

Esettanulmány – Manuális Tesztelés

Iparág: Telekommunikáció

greenCube

Esettanulmány

Hosszútávú együttműködés egy telekommunikácós szolgáltatóval a televíziós és az internetszolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztések manuális tesztelésére élesítés előtt, 1 fő kihelyezett manuális tesztelővel. 

greenCube

Megrendelő

telekommunikációs szolgáltató

greenCube

Feladat

manuális tesztelés, frontend és backend tesztelés, funkcionális és nem funkcionális  tesztelés.

A teszteléshez kapott eszközök:

  • Set Top Boxok
  • Tablet
  • Telefon

teszthez kapott eszkozok2
greenCube

Teszteszközök:

  • Jira
  • Confluence
  • Invision
  • Miro

Screenshot 2023 10 19 172526 removebg preview

A részlegnek, ahonnan a segítségünket kérték, nem volt dedikált szoftvertesztelő kollégája. Az általunk kihelyezett manuális tesztelő segítségével folyamatosan, problémák nélkül tudják élesíteni a szolgáltatásokat érintő fejlesztéseket. A kollégának nem csupán a helyi csapat munkájához kellett csatlakoznia, hanem külsős szemmel kellett átlátnia a kommunikációs és üzleti folyamatokat. A kialakult jó munkakapcsolat és a közös munka eredményeképpen több olyan kritikus hibát is sikerült felfedezni még élesítés előtt, melyekkel üzleti károktól óvtuk meg a megrendelőt. A tesztelési feladatok éves terv alapján előre meghatározott ütemben zajlanak. Az élesítéseket követően pedig még 2 hetes visszakövetési feladatot is ellátunk, hogy biztosan tökéletesen működjenek az új funkciók.

greenCube

Néhány példa a tesztelési feladatokra

Ajándék hozzáférés third-party szolgáltatáshoz

Egy cégcsoporton kívüli (third-party) streamingszolgáltató szolgáltatásához ingyenesen hozzáférhetnek bizonyos kedvezménycsoportba tartozó ügyfelek. Ennek a funkciónak a háttérrendszerekben történő folyamatait, valamint a megrendelési folyamatait is tesztelnünk kellett élesítés előtt. Funkcionális, penetrációs és terhelési teszteket is végeztünk. Ez a funkció azóta is problémamentesen működik, a hibák még élesítés előtt kiderültek.

Filmkölcsönzési szolgáltatás

Applikációból és webes felületről is lehet filmet kölcsönözni a szolgáltatónál. Feladatunk az volt, hogy ez a szolgáltatás gondok nélkül működhessen mind a megrendelői oldalon, mind a háttérrendszerekben. Itt is sikerült egy kritikus hibát még élesítés előtt megtalálnunk, így a cég nem került kellemetlen anyagi és jogi helyzetbe miatta. Ennél a projektnél funkcionális, user end-toend, process end-to-end és integrációs teszteket is végeztünk. A szolgáltatás azóta is hibamentesen működik.

Előfizetésbővítés

Itt egy helyszíni szolgáltatás megrendelési folyamatában sikerült egy kritikus hibát azonosítanunk a tesztelési munka során. A hiba javítása számos anyagi és jogi következménytől óvta meg a megrendelőt.

Összegzés

Gyakorlatilag egy tesztelő szakemberünk segítségével sikerült a fejlesztési folyamatot olyan módon optimalizálni a cégnél, hogy közreműködésünkkel kritikus hibák nélkül futnak ki az új fejlesztések.

Screenshot 2023 10 19 172706 removebg preview

Segítségre van szüksége egy hasonló projekthez?

Küldje el üzenetét és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül kapcsolatba lépnek Önnel a megadott elérhetőségein.
Elfogadott fájlkiterjesztések: pdf,doc,docx, maximális méret 5MB

Megosztás

Facebook
LinkedIn
Twitter
egy süti csokireszelékkel
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.